Ergenlik Çağındaki Gençlerin İhtiyacı – Profesyonel Yaşam Koçu & NLP Uzmanı İnci Aktaş

Eki 25, 2013   //   by admin   //   Ergenlik Çağındaki Gençlerin İhtiyacı, Kişisel Gelişim, Makaleler  //  1 Comment

Ergenlik çağındaki gençlerin, erişkinler topluluğunun üyesi olma süresince, tüm yaşamlarını etkileyebilecek birçok sorun ortaya çıkıyor. Ve bu sorunlar, bu kişinin hayatı boyunca sosyal konumunu etkileyebiliyor. Bu nedenle, ergenlik çağı yeni yetişkinliğe geçiş süreci profesyonel destek gerektiren en önemli zamanlardan biri. Bu desteğin sonuçları, diğer zamanlarda yapılandan çok daha uzun sürebilmektedir.

Bireyler, ileri ergen dönemine girdiklerinde, erişkinler topluluğuna katılma sürecine yeni girmiş olan gençlere tanınan özgürlüğü kaybetmeye başlarlar. Oysa bu gençlerin, yaşıtlarıyla (hem cinsleri ve karşı cinsle) ilişki ve iletişim kurmayı öğrendikleri ve eyleme geçtikleri dönemde, bu süreç geciktirilirse, bu gecikme oranında sosyal yapının dışına düşüyor. Örneğin; eğer yirmili yaşlara kadar karşı cinsle flört etmemişse, yıllardır flörtü deneyimleyen yaşıtları arasında davranışları yüzünden kınanan ve dışlanan bir insana dönüşüyor. Sosyal davranışı uygunsuz bulunuyor.

Gençler sırf aşık oldukları, evden kaçtıkları ya da çocuk sahibi olmak istedikleri için evlenirler ama bu öngörülemeyen bazı sorunlara sebep oluyor. Aileleriyle birlikteyken uymak zorunda oldukları bir davranış tarzı vardı. Şimdi bu davranış ise yaşıtlarıyla ilişki kurmasını engelliyor. Bunu memeden kesilmeye benzetebilirsiniz. Çocuk aileden ayrılıp yakın ilişkiler kurmadıkça bu memeden kesilme süreci tamamlanmaz.

Aileler uzun süreli bağlanma gerçekleştirdikleri için genç erkek veya genç kız, ayrı bir yaşama hazırlanamaz. Bazen bu evden ayrılamamalarına bile sebep olabilir. Çevrenizde de çokça rastlayacağınız gibi ergenler ailelerinden asla yeterince kopamıyor ve bir eş bulup mutlu yuvalarını kuramıyorlar.

Profesyonel bir yaşam koçundan ya da terapistten destek almak pek çok ergen için, amacı gencin olgunluk kazanmasına yardım etmek olan bir yabancıyla iletişim kurmasını sağlayan bir başlangıç olacaktır.

Süreç başarılı olduğunda yaşam koçu gencin yeteneklerinin çoğunu ortaya koyabileceği bir yaşama geçmesini sağlar. Ya da terapistin müdahelesi ne kadar zorlayıcı olursa, örneğin; Hastaneye yatma ya da yıllarca terapi alma da ısrar etmek gibi, ergene zaten yapıştırılmış olan “özel insan” yaftasının utancı da o kadar kalıcı olur.

Bir yaşam koçu ve/veya terapistten yardım/destek talep ederken şunu sorabilirsiniz; “Alacağımız sonuç nedir?” Cevap şu olmalıdır; “Profesyonel biri danışanın hayatına koçluk yaptığında sonuç asla önceden kestirilemez!”

Sevgiyle kalın.

Profesyonel Yaşam Koçu & NLP Uzmanı İnci Aktaş

(224) 2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

1 Comment

  • ergenliğe girmekte olan gençlerimize internet aracılığıyla bir danışmanlık sitesi olmazmı mesela ailesiyle paylaşamadığı sorunlarını yaşam koçuyla paylaşıp doğru yönü bulması gibi teşekkürler.ayrıca sayfanızı çok beyendim

Leave a comment

Makaleler Categories

Ara

Kategoriler