Ergenlikte Çatışma ve Kontrol – İnci Aktaş

Haz 26, 2014   //   by admin   //   Ergenlikte Çatışma ve Kontrol, Kişisel Gelişim, Makaleler  //  No Comments

Bu dönemde aile genç üzerinde  kontrol kurma, ortaya çıkabilecek çatışmalar ve aile dışından kimselerin genç üzerindeki etki kurması konularını başarılı bir şekilde yoluna koyabilmelidir. Aile bir yandan çocuğu korumaya devam ederken bir yandan da ondaki bağımsızlık duygusunu beslemelidir.

Onu korumak için koyduğumuz kurallar, bağımsızlığını engellediğinde büyük çatışmalara yol açabilir. Onu korumaya çalıştığımızda neden koruduğumuza dair net bir görüşe sahip olmalıyız. Bu korumacılık ona karşı güvensizliğimizden mi yoksa inançsızlığımızdan mı kaynaklanıyor? Yoksa bir çocuğun korunması gerektiği kadar mı koruyoruz? Bu denge için gerekirse profesyonel bir koç veya danışmanla görüşebilirsiniz.

Ailenin çocuklarında gördükleri yüzlerce alışkanlık (Çocuğun kendine bakabilmesi, kelime seçimi, sosyalleşme..vb.) onların başarılarının bir göstergesi olur ve bunları görmek, ailede çocuktaki eksikliği görmekten çok daha fazla fayda sağlar.

Eğer çocuk matematikten 90 aldıysa, bunu görün. Tabi ki 100 almak bir hedef olabilir ama 90 alışını da gözardı etmemelisiniz. Matematikle sorun yaşayan 12 yaşındaki danışanımın tek derdi ailesinin doksanın altında not aldığında onunla dalga geçmesiydi. Ailesi onunla 72’lik diye dalga geçiyordu. Bu da çocuğun daha sorumsuz ve tembel olmasına yol açıyordu. Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Çocuk, başarmaya çalıştığı yaşta, başarısızlığından dolayı eleştirilirse bu tembelliğe yol açabilir.

Gençler, cinsellik, uyuşturucu, politik ve kültürel değişim gibi konularda bilgilendirilmeli, bu şekilde onlarla gerçekliklerle ilgili konuşmalar yapılmalıdır. Bununla birlikte gencin özeline saygı duyulmalıdır. Bu konuda bir ebeveyn koçundan yardım alabilirsiniz.

Bekar bir ebeveyn ise bu becerilerin yanında bir de ikinci bir ebeveynin destek ve yardımı olmadan çocuk yetiştirmeyi başarmak durumundadır. Ebeveyn eşler ise, disiplin ve yumuşaklık arasındaki dengeyi  kurarken ve izin verilecek hususlarda karar verirken kullanacakları metotlar üzerinde dostça bir anlaşmaya varmalıdırlar.

Çocuk yetiştirme söz konusu olduğunda aynı taraftasınız. Ne olursa olsun tek istediğiniz çocuğunuzu iyi yetiştirmek ve mutlu olması. Örneğin; eşlerden biri bir konuda aşırı gevşek davranabilirken, diğer çok sert davranabilir. Bu durumda bir anlaşmaya varabilmelisiniz. Çocuğunuzda vardığınız anlaşmaya uymak durumundadır.

Bunun yanında eşler başarıyı paylaşmayı bildikleri gibi karşılaştıkları zorlukların getirdiği sorumluluğu da paylaşmalıdırlar. Hepimizin bildiği gibi bazı ailelerimizde, çocuk iyi bir şey yaptığında benim kızım/oğlum, toplumca kabul edişlemeyen bir şey olunca senin kızın/oğlun olmaktadır. Çocuk ne yaparsa yapsın sizin çocuğunuzdur, sorumluluk da sizindir.

Çocuk yetiştirirken karşılaşılabilecek çatışmalar ve kontrol konulu yazımı burda bitirirken, konuyla ilgili önceki yazılarıma aşağıdaki linklerden ulaşabileceğinizi eklemek isterim.  Yarın evlilik ve parasal durumla devam edeceğim. Şimdilik sevgiyle kalın.

İnci Aktaş

Profesyonel Yaşam Koçu, Ebeveyn Koçu, Nlp Uzmanı, Eğitmen, Yazar

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Makaleler Categories

Ara

Kategoriler