Browsing articles tagged with " beden dili nedir"

Beden Dili Eğitimi Size Ne Sağlar?

Mar 20, 2018   //   by admin   //   Eğitimler, İlişkiler, Kişisel Gelişim, Liderlik, Makaleler, Mutlaka Okuyun  //  No Comments

Beden Dili Eğitimi Size Ne Sağlar?

Beden Dili eğitiminin ne işe yaradığına ilişkin bilinen bazı yanlışlar ve uygulama hatalarından kısaca bahsetmek faydalı olacaktır.

Beden dili hakkında bilinen ve her kaynaktan öğrenilebilen sadece birkaç bilgi dahi bazen diğer insanlara karşı sihirli bir güç kılıcı, herşeyi açığa çıkaran bir yalan makinası veya bir zihin okuma rehberi gibi düşünülebilmektedir.

Karşımdaki kadın/erkek bana bakarken saçlarıyla oynadı. Hmm o halde benden kesin hoşlandı!’

‘Kollarını göğsü üzerinde bağdaştırdı, şimdi savunmaya geçti.’

“Başını öne eğdi, işte şimdi çok sinirlendi”

!!!

Yukarıdaki örnek tespitler tamamen yanlış olmamakla birlikte, beden dili bilgisi hiçbir zaman kesin yargılarla davranılan, yüksek yorum yapma performansı sahneleme imkanı veren bir bilgi değildir.

Albert Mehrabian’ın iletişim bilimine çok büyük katkısı olan araştırmasına göre insanlar üzerinde söylediklerimiz %7, ses tonumuz ve konuşma tarzımız %38 ve beden dilimiz yani sözsüz iletişim aracımız en az %55′lik bir etki anlama/anlaşma etkisi yaratmaktadır.

Evet, yalanlar, ama sadece yalanlar değil, aynı zamanda ifade edilemeyen tüm düşünce ve duygular da,  daha çok % 7’lik payı olan sözcüklerin arkasında yaşamayı severler. Ancak bedenlerimiz gerçekleri saklayamaz! Sadece doğru ve dikkatli gözlem yaparak sözcükler olmadan da bize anlatılanı çözümleyebilmek mümkündür. Ancak doğru iletişim kurabilmeyi istiyorsanız öncelikle “iyi bir gözlemci” olmalısınız.

Bunlar karşımızdakini anlamak için aklımızda tutmamız gerekenler. Bir de beden dili bilgilerini kendinizde uygularken yapılan hatalı uygulamalardan kısaca bahsedelim:

Beden dilinin en önemli sırrı samimiyettir. O sebeple, kendi beden dilinizi de tamamen yönetebilmeniz pek mümkün değildir. Bir duygu, bir fikri ancak içselleştirdiğimizde, öz beden diliniz haline gelebilir. Aksi halde, içinizde hissedemediğiniz bir beden dili ifadesi sizi yapay ve gülünç duruma düşecektir. Kendinize ait olmayan bir beden dili ifadesini sırf etkileyici olmak adına kullanmadan önce bir kez daha düşünün. Çünkü iletişimde etki gücü en az % 55 olan bir vasıtanın yolda kalmamak için orijinal parçalardan oluşması gerektiğini düşünüyorum. Ya da boyunuzu daha uzun göstermek için başınızın üzerine bir tahta parçası koymanız safaride vahşi hayvanları size yaklaşmak konusunda belki caydıracaktır ancak insanlar arasında bu şekilde gezmeniz pek de istediğiniz etkiyi yaratmayacağı gibi tuhaf biri olarak kayda geçmeniz garantidir.

Şimdi son olarak; önce beden dilinin bir tanımını yapalım ve sonra kısaca nedir ne değildir kısmına geçelim:

Beden Dili, zihinsel, fiziksel ve psikolojik etkilerin iç dünyamızda ortaya çıkardığı düşünce ve hissedişleri, bilinçaltı tepkilerinin de eşliği ile, duruş, jest, mimik, göz hareketleri şeklinde yansıttığımız sözsüz bir iletişim şeklidir. Hem “kendimizle” hem de dış dünya ile iletişimi içerir.

Beden dilini iletişim aracı olarak kullanmak iç ve dış iletişimimizin “derinliğini” artırır.

İleri profesyonel teknik uygulamalar olarak kullanılan kriminal, siyasi, liderlik ve eğitimcilik gibi topluluk önünde gerçekleşen faaliyet alanlarını bir kenara ayırırsak beden dili iletişimini özellikle sosyal iletişim ve iş iletişiminde etkin olarak kullanmanın amacı kendimizle ve ikinci kişilerle iletişimizde derinliği kazanmak ve “”kaliteyi artırmaktır”.

Beden Dili, iletişimini öğrenmenin ve etkin kullanmanın amacı, negatif eleştiri yapma tutkusuyla karşımızdaki kişinin zaaflarını ortaya çıkarma, karşımızdakini rencide etme becerisini  geliştirme aracı değildir.

Beden Dili iletişimini öğrenmenin ve etkin kullanmanın amacı, karşımızdaki kişilere onlarla ilgili bir çeşit bilgiçlik taslamak, insanları sınıflandırmak, kalıplaştırmak, onların kişiliklerini tanımlama, isimler koyma ve karakterlerini yorumlama cüreti göstermek değildir.

Beden Dili iletişimini öğrenmenin ve etkin kullanmanın amacı psikolog edasına kavuşmak değildir. Hiç bir insan tek başına bir yaklaşımla tanımlanıp isimlendirilemez.

Beden dili yaklaşımı, ancak, davranışları çok dikkatle, özenle ve saygı ile gözlemleyerek kişileri daha iyi ve daha doğru anlamak için birtakım tespitler yapar. Beden dili yaklaşımı kişilik tespitleri yapmamaktadır.

Beden Dili iletişimini öğrenmenin ve etkin kullanmanın amacı kendimizi olduğumuzdan farklı biri olarak göstererek kişileri yanıltma yoluna gitmek ve bu yolla çıkar elde etme kabiliyeti geliştirmek değildir.

Bu tür uygulama hataları bir işe yaramayacağı gibi samimiyet çerçevesinden uzaklaşıldığı için iletişimde sonu eninde sonunda hüsran olacaktır.

Beden Dili bilgisi kendimizi inkar etme değil kendimizi tanıma becerisi kazandıran bir bilgidir.

Beden Dili Eğitimi öncelikle kendi sözsüz çıktılarımızı anlamlandırmamıza yardımcı olacak ve kendimizi tanıma sürecimize destek olacaktır. Diğer bir deyişle, kendimizle ilgili farkındalığımızı artıracaktır.

Beden Dili eğitimi nitelikli iletişimi öğrenmenin ve kendinizle ilgili farkındalığınızı yükselten yolculuklardan bir yolculuktur.

Sevgiyle Kalın…

Bahar KARACA

                                   Birlikte gülebiliyorsanız bu mutluluktur,

                                          Birlikte ağlayabiliyorsanız bu dostluktur,

                                                    Birlikte susabiliyorsanız bu aşktır…

                                                                                                           Marquez

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Ara

Kategoriler