Browsing articles tagged with " Psikolojik danışman"

Stres ve Sonuçları-Özlem Aktaş

Tem 19, 2021   //   by admin   //   Aile terapisi, İlişkiler, Kişisel Gelişim, Makaleler, Psikoterapi  //  No Comments

Günümüzün en büyük sorunu, 7 den 70’e herkes stresli . Stres her yerde bu kadar zararlı diye sürekli söylenmesine , kilolarımızın nedeni ,yaşam kalitemizin düşmesinin ve daha bir çok hastalığın nedeni gösterilmesine rağmen niye bu durumun çaresini aramıyoruz? Sonuçta semptomlar bağırmaya, hastalıklar görünür hale gelmeden adım atmak zor geliyor da ondan. Oysa ki stres bir katil, bununla ilgili bir çok bilimsel çalışma var. Katillerden korkarız ama stresten korkmuyoruz yada görmezden geliyoruz. Elbette stres aslında kortizol kormonu ile ilgili, bu hormon yaşamda hayatta kalmamız için son derece hayati . Seeyit onbaşıya insan üstü bir güçle top mermilerini taşıtan güç, bu hormon aslında. Bizim anlamamız gereken ise, her gün bir savaştan kaçmamızı gerektirecek derecede bu hormonu salgılanmasının gerekli olmadığı. Kısa süreli tehlikeli yaşamsal anlarda bu hormona ihtiyacımız var. Ancak her gün savaş varmış gibi yaşadığımız stres kronik hastalıkların en büyük nedeni. Özellikle içinde yaşadığımız dünya düzeni, trafik ,tüm olumsuzluklar, haberler bunların hepsi bu hormonun salgılanması için yeterli. Peki sonuçta başımıza gelen sorunlar ne ? Günümüzün en büyük problemleri olan anksiyete, kilo sorunları, çabuk yaşlanma, hayatla başa çıkamayarak depresyona sürüklenmek, uyku, odaklanma sorunları, bağışıklığın çökmesi ve bir çok sağlık sorunu. Stresli bir hayat, yaşamımızın , sağlığımızın elimizden kayıp gitmesi demek. Eğer stres yoğun ise hayatımızda vücudumuzun iyileştirme gücü devreye girmez çünkü bağışıklığımıza zarar vermişiz demektir. Mutlu, sağlıklı , doyumlu bir hayat zorluklar karşısında mücadele şeklimize ve bunun sonucunda yaşam sevincimizi korumamıza bağlıdır. Yaşamaya değer bir şeyler bulmak, bir anlam, bir amaç, küçük şeylerle mutlu olabilmeyi bilmek, şükür bilincinde olmak ve hayatı gözümüzde gerekenden fazla büyütmeden yolda kalmak mümkündür. Öyleyse öncelikle sizde stres yaratan faktörler neler? Bu faktörlere nasıl bakarsam , hangi tutumlarımı değiştirirsem daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşamım olur ? bu sorulara cevap bulup her gün küçük adımlar atmak , daha dengeli ve doyumlu bir yaşamı sağlamanıza yardımcı olacaktır. Tek başımıza mücadele edilemediğinde destek almak, çıkış için en büyük sıçramadır.

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle.

Özlem Aktaş

Bireysel ve Aile danışmanı, Hipnoterapist ,Eğitmen

02242434314

05335179512

İstanbul şube için 05335179512

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Çözüm yanıbaşımızda olabilir mi?

Nis 5, 2020   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

Yeni Bir Başlangıç yapmak neden zordur? Bilinçaltındaki korkularımız, kaygılarımız ; bizi yeni bir şeyler denemekten eyleme geçmekten alıkoymak için olumsuz bir sabotajcı ses yaratır.

Oysa ki her şey yeni bir başlangıç alanı olabilir .Ama bunun için yapacağımız şey bulunduğumuz yerden başlamayı kabul edip seçmektir. Bizi engelleyen iç sesimiz çeşitli koşulların oluşmasını beklememiz gerektiğini, dış koşulların yeterince iyi olmadığını sorumluluk almak için çok geç yada çok erken olduğunu ve daha birçok nedeni sayabilir. Oysa ki bu engelleri doğru değerlendirdiğimizde gerçek bir engel olmadığını fark edebiliriz. Sadece korkularımızın bizi yönlendirmesi ile bazı durumların gereğinden fazla abartılmış bir hayalden başka bir şey olmadığını fark ederiz. Aslında kendi önümüze kendimiz duvar koyarız , durumları algılayışımız sonuçlarımızı doğrudan değiştirdiği için zihinsel tutumları değiştirmeye öğrenmeye ihtiyaç vardır. NLP , Koçluk ve Birçok psikolojik danışma tekniği zihinsel duygusal ve davranışsal hatalarımızı fark edip bunları dönüştürmemize yardım eder.

Koçlar , psikolojik danışmanlar, Nlp uygulayıcıları bunların her biri birer rehberdir , sizin madenci edası ile içinde bulunduğunuz durumu doğru idrak edecek bilinç yaratımını göstermek için oradadırlar. Çünkü bizler sorunlara hep aynı şekilde bakarak aynı şekilde davranarak farklı olmayı umarız . Oysaki bu çılgınlıktır. Şöyle düşünün evinizdesiniz ansızın size rahatsızlık verecek derecede üşümüş hissetmeye başladığınızda , kalın bir şeyler giyiyorsunuz ama ısınmanıza yardımcı olmuyor, ısıtıcının derecesini yükseltiyorsunuz ama bir türlü titremekten kurtulamıyorsunuz acaba hastalanıyor muyum diye korkup ilaç alıyorsunuz, neredeyse doktorunuzu aramak üzeresiniz ancak birden fark ediyorsunuz ki perdelerin arkasındaki pencerenin hafif aralık olduğunu , soğuğun oradan geldiğini. Isınmak için çözüm sadece camı kapatmaktır , bazen çözüm önümüzde durur ancak biz bunu görmek istemeyiz , çözümün bu kadar basit olduğunu kabullenmek de istemeyiz. İşte bu zihin blokajlarından kurtulmak mümkün , Yeter ki kendimi tanımak kendimizi bilmek için istekli olup, adım atacak sorumluluğu gösterelim . Sevgiyle.



Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.



Psikolojik Danışman, hipnoterapist, eğitmen Özlem Aktaş

02242434314

05335179512

Öfkeyi anlamak ve başa çıkmak

May 16, 2019   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

 Sıklıkla öfke sorunları olan danışanlarla çalışırız. Her şeyin, hayatın onları kızdırdığını, haksızlığa uğradıklarını, incitildiklerini, hor görüldüklerini, zarar gördüklerini düşünerek anlık tepkiler vererek öfkelerine yenik düşerler. Öfke, doğası gereği karşı taraftan zarar gördüğümüz ya da incindiğimizi düşündüğümüz zaman ya da bizim önem ve değer verdiğimiz şeylerin ihlali gerçekleştiği zaman hissedilir. Gerçekte bu bir inançtır çünkü haksızlığa uğramak ya da zarar görmek tamamen görecelidir ya da kuralların ihlal edilmesi tamamen kişinin deneyimlerine ve yaşantısına göre şekillenir.

   Danışanlarımızın yorumları sıklıkla şu şekildedir: Eşimin ya da iş arkadaşlarımın beni öfkelendiren davranışları var derler. Burada sıklıkla bahsettikleri, kendisinin önem verdiği değerlerin ya da kuralların ihlal edilmesi neticesinde duygularının kontrolünü kaybetmeleridir. Öfke de kızdığımız olaylara verdiğimiz tepkidir aslında.İşini kaybeden birinin özgür hissetmesi doğal olabilir ama yine de bu doğallığı belirleyen tamamen içinde bulunduğu durumdur. Çünkü kişi, haksız bir nedenle işten atılıyorsa o zaman öfkelenebilir. Ancak iş yerinin iflas etmesi ya da haklı gerekçelerle işten çıkartıldığını düşünmesi kişinin öfkelenmesini önler, daha doğal bir tepki verebilir bu duruma. Aslında burada sıklıkla anlatılmak istenen öfkeye sebep olan bilişsel yapılarımız düşünce yapılarımız inanç ve değerlerimizdir.

   Öfkeyi yönetememenin bedeli ise çok ağırdır. Sevdiklerimizi incitme, geri dönülmeyecek davranışlar sergileme, en uçta da başka insanların hayatlarına zarar verme şeklinde gelişebilir. Özellikle iş hayatında stresli olanlar ve özel hayatlarında sıkıntılı olan kişiler öfke kontrolü için daha sık danışmak için gelirler. Öfkeyi yönetmek mümkündür. Bunun için bilişsel duygusal ve davranışsal yöntemler kullanılarak kişinin öncelikle duygusunu kabul edip bu duyguya sebep olan düşünce yapısı nedir ve davranışlar daha sağlıklı hale nasıl getirilir bunların cevapları hipnoterapi, psikolojik danışmanlık, nlp, eft ve koçluk gibi yöntemlerle bulunabilir.

   Öfkeyle ilgili durumlarda bakış açımızı değerlendirmek, duygumuzu anlamlandırmak ve nasıl bu duyguyla başa çıkacağımızı öğrenmek mümkündür.Basit koçluk soruları bu konuda bize yardımcı olabilir. Öfkeye sebep olan nedir, nerede oluyor, ne zaman kimlerle iken oluyor gibi sorular en azından durumu tanımlamamıza yardımcı olur ve öfkeye sebep olan durumlarla karşılaşıldığında ne hissediyorum sorusuna cevabımız ve ruh halimin tanımını yapmak, bu şekilde hissetmeye başlamadan önce aklından ne geçiyor ne gibi görüntüler görüyorum ve bunun bendeki bedensel etkileri neler oluyor bunlarla ilgili bir farkındalık geliştirmek için notlar çizelgeler tutulabilir. En azından kimlerle ve hangi durumlarda ne gibi düşünceler içerisinde olduğunda bu duyguya kapılıyorum öncelikle bunun farkındalığını oluşturmuş oluruz ve sıklıkla görmüş olacağız ki yakınlık düzeyimiz artan kişilerle beklentilerimizin daha fazla olması nedeniyle hayal kırıklığı yaşama olasılığımız yüksektir ve hayal kırıklığı yaşadığımızda incelediğimizde öfke duygusunu sıklıkla hissetmemiz de olasıdır. Öyleyse bu durumda beklentilerin gözden geçirilmesi, anlamlı bir hayat nedir, daha doyumlu bir hayat nedir ve denge ne demektir gibi soruların cevapları aranabilir.

Psikolojik Danışman, Hipnoterapist, Profesyonel Koç Özlem Altaş

02242434314

05335179512

instagram: ozlemaktas30

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Mucize İletişim

May 13, 2019   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

Bugün aylardır beklediğimiz mucize akşam yemeğinde gerçekleşti. Eren çözülmeye başladı. Seanslarla ilgili tek kelime konuşmuyordu, bu gün anlatmaya başladı. Eşimle birlikte size çok teşekkür ediyoruz. Sorunumuz iletişimsizlik. İnşallah daha güzel olacak.

Sevgili Erenin annesinin 3.seans sonundaki mesajı. Anne babaların en büyük şansı çocuklarının kendilerini danışman olarak seçmeleridir. Bir gün yeni bir kitap okur ya da yeni bir uzmanı dinlersiniz. En iyi ihtimalle bugünden itibaren değişeceğim dersiniz ama sabah aynı evde uyanır aynı iş yerine gidersiniz aynı kişidir çocuğunuz ve eşiniz. Kısacası yeni manzaralar aramak yerine yeni gözler geliştireceksiniz ve önce siz değişeceksiniz. Bugün danışmanlık yapabilmek için belki engin bir psikoloji bilgisine ihtiyacınız olmasa da derin bir iletişim bilgisine ihtiyacınız var. Çocuğunun Koçu Sen Ol kitabımızda da anlattığımız gibi; derin ve empatik dinlemeyi, açık uçlu güçlü sorular sorabilmeyi, doğru zamanda uygun geri bildirim verebilmeyi, yansıtmayı kısacası #koçluk becerilerini kullanmayı bilmelisiniz. Bugün çocuklarımız hiç olmadığı kadar fazla dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranış bozukluklukları, içe kapanıklık, öfke, sınav kaygısı, depresyon, panik atak ve tükenmişlik sendromuyla mücadele ediyor. Sınav başarısı ve okul başarısı/hayat dengesi için eğitim koçluğu/ öğrenci koçluğu fayda sağlarken diğer konular için psikolojik danışmanlık almaları büyük önem taşıyor. Çocuklarınıza profesyonel destek aldırmanın yanında çocuğunuzun koçu siz olun ve bu süreç boyunca itinayla bakıp büyüttüğünüz çiçeğinizi bir anlık kontrol kaybıyla koparıp atmayın. Bu süreçte sizlerin de profesyonel destek alması faydalı olacaktır . Yine de hızlı bir dönüşüm için bir reçete vermemizi isterseniz, bu reçete koşulsuz sevgi olacaktır. Çünkü sevgi bir simya sürecidir ve koşulsuzca sevdiğiniz kişi güzelleşir.

Sevgiyle kalın,

İnci Aktaş

Psikolojik Danışman, Hipnoterapist, Profesyonel Yaşam Koçu

(0533)5475241

(0224)2434314

Öğrenci/Eğitim Koçluğu/ Psikolojik Danışmanlık/ Yaşam Koçluğu ve Hipnoterapi seanslarımız hakkında bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Evlilik Ve Parasal Durum ‘Dar boğaz ‘ ve ‘Bolluk’ – İnci Aktaş

Haz 27, 2014   //   by inciaktas   //   Makaleler  //  No Comments

Bireyin gelişim evrelerini anlattığım yazılarıma bugün de evlilikte parasal durum ile devam etmek istiyorum.  Milton Ericson’un tanımladığı gelişim evrelerinde bu evre geniş bir yer tutar.

Evliliklerde her şey her zaman istendiği gibi gitmeyebilir. Hayal edilen pembe panjurlu evler satın alınamayabilindiği gibi, eşler maddi açıdan dar boğaza da girebilirler.

Bu evrede maddi açıdan dar boğazda olan çiftler, birbirlerinin mükemmel olması gerekmediğine dair bir tutum geliştirmelidirler. Asla içinde bulunduğunuz durum için birbirinizi suçlamayın. Bu işlerin daha fazla ters gitmesine sebep olur. Birbirinizi destekleyin. Elinizde olanları değerlendirmek ve fırsata çevirmek için çaba harcayın.

Bu durumda çiftler istedikleri takdirde bir evlilik danışmanı, yaşam koçu ya da psikolojik danışmandan yardım alabilirler. Ayrıca bu durum sayesinde maddi veya duygusal geçici tersliklerin, kişisel başarısızlık göstergesi olmadığını anlayabilirler.

Herkes zor zamanlardan geçer.  Eşler bu zor zamanların onları daha iyiye taşıyacak basamaklar olduğunu bilmelidir. Karşılarına çıkan engelleri düşman olarak görmek yerine dost ve yardımcı olarak görün.  Böyle zamanlarda canlı tutulması gereken en önemli şey umuttur. Eğer biraz sabredebilirseniz ileride mutlaka ışıltılı bir şeyler belirecektir. Bu durumda tek yapmanız gereken şey çözüm odaklı olup beklemektir.

Eşler çözüm bulma konusnda azimli olmalıdır. Karşılaşılabilecek zor zamanlarda gururu elden bırakıp dışarıdan yardım isteyebilirler ya da farklı işler öğrenebilirler. Terzilik gibi. Zor zamanlar için özellikle önemli olan ikinci şey gururu elden bırakmaktır. Çiftler karşılaştıklarını düşündükleri haksızlıklara, azimle karşı durabilmelidirler.

Zor zamanlarda umudu canlı tutun, birbirinizi destekleyin, gururu elden bırakın ve çözüm odaklı olun. ‘Bunu nasıl çözebiliriz?’ gibi doğru soruları sorun. İçinde bulunduğunuz durumu yazın. Olası çözümleri listeleyin. İçlerinden birini seçin ve ilk adım için karar verin.

Yarın çocukların evden ayrılması konulu yazımla devam edeceğim. Şimdilik sevgiyle kalın.

İnci Aktaş

Profesyonel Yaşam Koçu & Nlp Uzmanı & Eğiten & Yazar & Psiklojik Danışman

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Çocuk Yetiştirirken Bilmeniz Gerekenler – İnci Aktaş

Haz 26, 2014   //   by admin   //   Çocuk Yetiştirirken Bilmeniz Gerekenler, Kişisel Gelişim, Makaleler  //  No Comments

Çocuk büyüdükçe ebeveynler de bir dizi farklı davranış kazanırlar. 0‐2 yaş aralığında ebeveynler çocuklarını sakinleştirmek; çocuğun bencil davranışlarına rağmen koşulsuz pozitif ilgi göstermek ve çocuğun çıkarabileceği zorluklara rağmen çocukta güven ve
umut oluşturabilmek için beklenmeyen davranışlar geliştirmelidirler.

Örneğin hayal gücü nedeniyle eleştirilen çocuk, suçluluk duygusuna kapılabilir ve çekingenlik gösterebilir. Ebeveynler bebeğin gelişimini gerçekçi bir bakış açısıyla değerlendirebilmelidirler.

2‐7 yaş aralığındaki çocukların ebeveynleri, çocuk üzerinde disiplin kurabilmeli ve çocuğu kontrol etmek ve yardımcı olmak amacıyla takındıkları zorlayıcı tutumları bırakmalıdırlar. Böylece çocuğu bağımsızlaşmaya teşvik etmelidirler.

Çocuğun koltuğa çıkması için yardım ettiğiniz bir anda yetersizlik duygusuna kapılmasına ve bunun tüm yaşamını etkilemesine neden olabilirsiniz.

Bu yaştaki çocuklar için ebeveynler, çocukların soruşturur araştırmalarını engellememeli ve onlarla uygun bir dille ilişki kurmalıdırlar. Ebeveynler çocuklarının bitmek tükenmek bilmeyen sorularına sabırla cevap vermelidirler.

Eğer merakları bastırılırsa öğrenmezler, aynı zamanda öğrenmeye karşı heveslerini de kaybederler. Cinsellikle ilgili sordukları sorular ise son derece basit bir dille ama doğru olarak açıklanmalıdır.

Aileler çocuklarının ihtiyaçlarını giderirken aynı zamanda da onlara kendi ihtiyaçlarını
nasıl gidereceklerini öğretmelidirler. Bunu yaparken uygun örneklemeler
yapabilmelidirler.

Çocukların kendi ihtiyaçlarını gidermeye çalışırken yaşadıkları başarısızlıklar, eğer başkalarıyla karşılaştırılırsa ileride kendi ihtiyaçlarını kendileri karşılama konusunda tembelliğe yol açacaktır. Çocuklarınıza başarabileceği işler vermeniz özellikle önemli.

Ebeveynler kendileriyle ilgilenmeli, kendi ihtiyaçlarını giderebilmeli ve bunu çocuklarına gösterebilmeli ki çocuklar bu çeşit bir bencilliğin normal olduğunu öğrenebilsinler.

7‐12 yaş arasındaki çocukların ebeveynleri, çocuklarındaki farklılaşmaya ve bağımsızlaşmaya daha da anlayışlı olmalıdırlar. Aileler var olan değerlere katı bir şekilde tutunmaktansa bunlar hakkında tartışabilmeli ve bu konuda istekli
olmalıdırlar. Ayrıca çocukların kabahatleri hakkında açıklamalarını dinlemeli ve onların aile üzerinde etki yaratmalarına izin vermelidirler.

Önemli kararlarda onların da fikri alınmalı, dikkatle dinlenmeli ve fikirlerinin olumlu ve olumsuz yönlerini tartışabilmelisiniz. Fikirlerinin ciddiye alındığını bilen çocuk ileride kendini özgürce ifade edebilme yeteneğine sahip olacaktır.

Çocuk ebeveynin denetimi olmaksızın hareket ederse bu durumda ebeveyn anlayışlı davranabilmelidir. Kurallar ve sorumluluklar ne kadar belli olsa da çocuğun hatalarından ne kadar çok ders aldığını hesaba katmalısınız.

Bireylerin gelişim evreleri konulu yazılarıma yarın, genç üzerinde kontrol ve özgürlük evresiyle devam edeceğim. Önceki evrelere, www.akademiplena.com  internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Şimdilik sevgiyle kalın,

İnci Aktaş
Profesyonel Yaşam Koçu, NLP Uzmanı
Psikolojik Danışman, Eğitmen, Yazar

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Makaleler Categories

Ara

Kategoriler