Browsing articles tagged with " stres"

Stres ve Sonuçları-Özlem Aktaş

Tem 19, 2021   //   by admin   //   Aile terapisi, İlişkiler, Kişisel Gelişim, Makaleler, Psikoterapi  //  No Comments

Günümüzün en büyük sorunu, 7 den 70’e herkes stresli . Stres her yerde bu kadar zararlı diye sürekli söylenmesine , kilolarımızın nedeni ,yaşam kalitemizin düşmesinin ve daha bir çok hastalığın nedeni gösterilmesine rağmen niye bu durumun çaresini aramıyoruz? Sonuçta semptomlar bağırmaya, hastalıklar görünür hale gelmeden adım atmak zor geliyor da ondan. Oysa ki stres bir katil, bununla ilgili bir çok bilimsel çalışma var. Katillerden korkarız ama stresten korkmuyoruz yada görmezden geliyoruz. Elbette stres aslında kortizol kormonu ile ilgili, bu hormon yaşamda hayatta kalmamız için son derece hayati . Seeyit onbaşıya insan üstü bir güçle top mermilerini taşıtan güç, bu hormon aslında. Bizim anlamamız gereken ise, her gün bir savaştan kaçmamızı gerektirecek derecede bu hormonu salgılanmasının gerekli olmadığı. Kısa süreli tehlikeli yaşamsal anlarda bu hormona ihtiyacımız var. Ancak her gün savaş varmış gibi yaşadığımız stres kronik hastalıkların en büyük nedeni. Özellikle içinde yaşadığımız dünya düzeni, trafik ,tüm olumsuzluklar, haberler bunların hepsi bu hormonun salgılanması için yeterli. Peki sonuçta başımıza gelen sorunlar ne ? Günümüzün en büyük problemleri olan anksiyete, kilo sorunları, çabuk yaşlanma, hayatla başa çıkamayarak depresyona sürüklenmek, uyku, odaklanma sorunları, bağışıklığın çökmesi ve bir çok sağlık sorunu. Stresli bir hayat, yaşamımızın , sağlığımızın elimizden kayıp gitmesi demek. Eğer stres yoğun ise hayatımızda vücudumuzun iyileştirme gücü devreye girmez çünkü bağışıklığımıza zarar vermişiz demektir. Mutlu, sağlıklı , doyumlu bir hayat zorluklar karşısında mücadele şeklimize ve bunun sonucunda yaşam sevincimizi korumamıza bağlıdır. Yaşamaya değer bir şeyler bulmak, bir anlam, bir amaç, küçük şeylerle mutlu olabilmeyi bilmek, şükür bilincinde olmak ve hayatı gözümüzde gerekenden fazla büyütmeden yolda kalmak mümkündür. Öyleyse öncelikle sizde stres yaratan faktörler neler? Bu faktörlere nasıl bakarsam , hangi tutumlarımı değiştirirsem daha huzurlu ve sağlıklı bir yaşamım olur ? bu sorulara cevap bulup her gün küçük adımlar atmak , daha dengeli ve doyumlu bir yaşamı sağlamanıza yardımcı olacaktır. Tek başımıza mücadele edilemediğinde destek almak, çıkış için en büyük sıçramadır.

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sevgiyle.

Özlem Aktaş

Bireysel ve Aile danışmanı, Hipnoterapist ,Eğitmen

02242434314

05335179512

İstanbul şube için 05335179512

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

İşteki stres ve baskı hayatımızı, ilişkilerimizi nasıl tüketiyor ?- Özlem Aktaş

İşteki stres ve baskı hayatımızı, ilişkilerimizi nasıl tüketiyor ? Tükenmişlik , bedensel ve zihinsel sağlığımızı ve dolayısıyla bağışıklığımızı nasıl etkiliyor ?  Stres, hayatımızı zora sokan en büyük neden ve çoğunlukla stresi nasıl yöneteceğimizi bilmediğimizden hayatımız sanki raydan çıkmış bir tren gibi kontrolden çıkma hissi verirken  iş ve yaşamın diğer boyutları arasında dengeyi tamamen kaybetmemize sebep oluyor. İş yükünün düşünme ve davranışlarımız üzerindeki etkileri ise sırtımızda tonlarca ağırlık taşıyormuş hissi ile aynı. Sonuçta ne oluyor, işten eve gelince yorgun bir beden ve zihin ve karşıdaki kişilere karşı tahammülsüz  davranışlar ve sonunda bozulan ilişkiler. İs hayatında ise daha çok insani tüketmeye yönelik politikalar  geçerli. İnsanı insanca yaşamaktan alıkoyan bir yaklaşımlar bütünü ve sonuç milyonlarca isini sevmeyen mutsuz insan. “Bir insanın zamanını satın alabilirsiniz, belirli bir işte çalışmak üzere fizik gücünü satın alabilirisiniz, bir saat veya bir gün için uzmanlığından yararlanabilirsiniz, ancak onun bir işe düşkünlüğünü, inisiyatifini ve işte çalışma dürüstlüğünü, düşüncelerini, duygularını ve içten gelen özverilerini satın alamazsınız. Bunlar öyle şeylerdir ki ancak kazanabilirsiniz”. Bu bilgece söylenmiş sözler aslında insanın ruhunu dikkate almadan yapılan her şeyin  enin de sonunda kaybetmeye mahkum olmasıdır. Bu durum Hem iş hem özel ilişkiler için geçerlidir, insanın ve karşıdakinin ruhunu isteklerini dikkate almadan yapılan her şey eninde sonunda insanlar üzerinde büyük stres oluşturur, doyumsuzluk mutsuzluk tükenmişlik yaşamasına neden olur. Yaşadığımız tükenmişlik ise ilişkilerimize, işimize ve hayata karşı kendimize yabancılaşmamıza ve doyumu yitirmemize sebep olur.  Bu şekilde tatminsiz bir yaşam karşısında hastalıklara açık bir hal alırız ve bağışıklığımızı zayıflatırız. Çözümü ise Öncelikle olaylara bakış açımızı değiştirmek de yatar , stres yaratan unsurlara karşı nasıl farklı bir tutum sergileyebilirim, ne yaparsam bu durumu değiştirebilirim, hangi değerlerime uygun bir hayat yaratabilirim gibi Koçluk yaklaşımı ve soruları çözümler üretmemize yardımcı olabilir. Başa çıkamadığımız durumlarda ise, danışmanlık, koçluk, terapi almak en büyük kendine yardımdır. 

Özlem Aktaş

Aile Danışmanı, Psikoterapist, Bireysel Danışman ve Koç, Hipnoterapist

İstanbul ve Bursa Ofislerimizde hizmet vermekteyiz.

02242434314

İstanbul ofis, 05335179512

Online eğitimler ve online seanslar hakkında bilgi almak için internet sitelerimizi ziyaret edebilirsiniz.

www.plenahuman.com

www.akademiplena.com

Stresle başaçıkmak

Nis 1, 2020   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

Zor zamanlar ; içinde değişim dönüşümü , fırsatları barındırır. Bunları görecek bilinç düzeyine erişmek önemlidir. İçinde bulunduğumuz koşullarda ne durumda olursak olalım şikayet etmek de mümkündür,  şükredecek bir şey bulmak da mümkündür . Bu ikisi arasındaki fark bizim zihin ve bilinç düzeyimiz ile ilgilidir. Zihin gücümüzü  sağlığımızı olumlu yönde etkilemek için kullanabiliriz. Örneğin olumlu düşünceler,  duygular , olumlu yönde yapılmış olan imgelem çalışmaları, meditasyon , dua genlerimizi  pozitif yönde etkilediğini gösteren çok fazla araştırma mevcuttur. İyilesme görüntüleri,  imgelem genlerimiz üzerinde pozitif yönde etki yapmakta. Öyleyse koşulları en karamsar şekilde değerlendirip negatif yönde imgelem yaptığımızda , zihnimizi olumsuz resimlerle doldurduğumuzda sağlıksız bir fizyoloji , sağlıksız bir ruh hali ve en nihayetinde bozulmuş bir gen yapısı ve hastalıklara davetiye çıkarmış bir bağışıklık sistemi yaratmış  olacağız. Olumlu zihinsel şartlanmalar,  imgelem,  meditasyon , dua stresli durumları çok daha hızlı atlatabilmemizi sağlar ve bu tarz uygulamalar ile beyinlerimizin mutluluk üreten bölümlerini aktive etmiş  oluruz. Hayatınızda şu an neyi büyütmek istiyorsunuz ? panik , kaygı ve stresi mi ? yoksa her şeye rağmen içsel huzurumu ? Bu bir seçimdir. Gerçekleri görüp doğru değerlendirmek ile birlikte yine de zihninizi ve duygularınızı daha olumlu yönde yönetebilirsiniz .Bu da fiziksel sağlığınızı ve ruhsal sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Sevgiyle.



Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.



Özlem Aktaş

Psikolojik Danışman , hipnoz uygulayıcı , eğitmen

05335179512

2242434314

.#evdekal

Panik #kaygi #stres #psikolojikdanışma #hipnoz #hipnoterapi#regresyon #onlineterapi #onlineeğitim #koclukegitimi #koçluk #psikoloji #terapi#plenahuman

Nefes Meditasyonu-Geveze Zihni Nasıl Susturabiliriz?

Nis 13, 2019   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

Zihnimiz yorgun..Çünkü zamanımız şartlarında sakin ve dingin kalabilmek nerdeyse imkansız. Bir yandan karnımızı doyurmak diğer yandan gelişen dünyada sosyal kabul görmek için, aslında “olmadığımız kişi olmaya” çalışmanın baskısı ile maske üstüne maske takıyor olmak… Zor iş.

Bu maskeleri giymek bir dert. Soyunmak ayrı bir dert. Soyunabilmek için ise gece uykumuzda bile susmayan geveze zihnimizi susturmak esas. Çünkü beynimiz,dünyaya geldiğimiz andan itibaren duyu organlarımız aracılığında dışarıdan gelen uyaranlar ile bağlantı kurar. Büyüdükçe ve yeni yaşam deneyimleri edindikçe bu bağlantılar güçlenir.

Algı, anlayış, kavrama gibi bilişsel tüm işlevler  “zihnimizi” oluşturur. Zihnimiz dünyadan aldığı tüm bilgileri işlemeye ve yorum yapmaya başladığında beyindeki ilgili bağlantılar ( yaptığı yorumlar doğrultusunda )  hormonlar ve salgı bezlerini kullanarak olumlu ya da olumsuz duyguları oluşturur. Oluşan duygulara paralel davranışlar meydana gelir. Bu davranışlar zamanla alışkanlıklarımızı oluşturur. Ve bu şekilde hayatımız şekillenmiş olur.

Oysa hayat belirsizliklerle doludur. Belirsizlik ise insan için “tehlike” ile eş anlamlı olup kaygıyı tetikler. Zihin, belirsizliği ve kaygıyı ortadan kaldırmak için her şeye anlam vermek ister. Bu anlam verme çabasıyla herkes kendi algı ve bakış açısına göre hikâyeler tasarlar. Ve insan, hayatını bu hikâyeler üzerinden yaşar. Bu nedenle kişi sayısı kadar farklı hayat hikâyeleri var. İyi ya da kötü milyonlarca hikaye…

Zihnin, manipüle ettiği hayatımızın gerçeğine vakıf olabilmek için, önce zihni susturup, yarattığı hikayelere son verebilmeli. Zihni susturmak hiç kolay bir iş değildir. Susturabilmek için önce terbiye edilmesi gerekir. Zihin terbiyesi için en kestirme yollardan biri “nefese konsantrasyon”dur.

Bunun için önce dik oturup, sakin bir yer seçilmeli.Gözler kapalı olsun.

–  Önce 1-2 dk kadar 7 sn ( içinizden sayarak) de nefes alın. 11 sn  ( içinizden sayarak) de verin.

-Sonra sadece nefes alış- verişlerine konsantre olarak nefes alın-nefes verin, verdiğiniz nefesi 1 olarak sayın. Bu çalışmada her verdiğiniz nefesi sayacaksınız. Her verdiğiniz nefesi 10 ‘a kadar sayın. Verdiğiniz nefes sayısı 10 olduğunda tekrar 1’ den başlayarak bu çalışmaya dilediğiniz kadar devam edin. Zaman zaman düşüncelerin zihninize üşüştüğünü ve çalışmanızı böldüğünü fark edeceksiniz. Zaman zaman hangi sayıda olduğunuzu unutacaksınız. Bazen de 10 dan yukarı doğru kim bilir kaçıncı sayıya çıktığınızı fark edeceksiniz.

İşte bunun gibi durumlarda her ne olduysa bırakıp tekrar nefese odaklanıp,1’ den başlayıp 10’ a kadar sayarak nefes vermeye devam edin. Bunu başarıyla uzun süre yapabilir olduğunuz da belli bir süre sonra sayarken zihin devreden çıkacak zihninizi susturmayı başarabileceksiniz. Sustuğunda ise dünyevi stresten arınacak, bunun ötesinde küçük aydınlanmalar ve hayatınıza daha derin farkındalıklar katacaktır. Belki daha fazlası… Onu siz keşfedeceksiniz.

Hicran ipekbağlar

Profesyonel Koç & Nefes terapisti

02242434314

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

ETİKET . Zihni susturmak,zihin,stres,nefese konsantre,nefes koçu, bursa nefes  terapisi, hicran ipekbağlar

Ara

Kategoriler