Browsing articles tagged with " yaşam koçu bursa"

Birey Olmak ve 12 İşareti – Kişisel Gelişim & Koçluk

May 22, 2019   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments
Birey Olmak ve 12 İşareti – Kişisel Gelişim & Koçluk
Birey olmak bazen içeriğinden fazla veya başka anlamlar yüklenebilen bir kelimedir. Yanlış anlamla eşitlendiği kelimeler arasında bencil olmak, benmerkezci olmak, sadece kendi haklarını korumak, fazla özgür olmak, toplumu umursamamak sayılabilir.
Türkçe’miz o kadar zengin bir dil ki bütün kelimeleri tek anlamda toplamaya çalıştığımız için ne yazık ki bu anlam zenginliğini köreliyor. Halbuki anlam arttıkça yaşam da zenginleşir. Bu saydığım kelimelerin hepsinin anlamı ve yaşanılış biçimi pratik hayatta birbirinden tamamen farklıdır.
Burada birey olmanın teorik bir tanımını verme gereği duymuyorum. Çünkü istediğim şey birey olmanın anlamını yaşayarak bir koçluk anlayışı içinde içselleştirmeniz. Birey olmak bir bir sayılabilmekten çok daha fazlasıdır. Birey olmak bir tanım değil bir anlamdır ve kişinin doğduğu, adının konulduğu andan itibaren kendine ait, kendine özgü varlığını hissedebilme yaşayabilme ve etrafına anlatabilme/ gösterebilme sürecidir. Doğumdan ölüme kadar olan bu süreçte, sonuna kadar, kendinin öğretmeni ve öğrencisi olabilme hikayesidir.
Çok yerde söylediğim gibi, bildiğimiz şey değil yaptığımız şey bize aittir. Koçluk süreçlerinde rastladığım konulardan biri kendini toplumda ifade edememe, kendi değerlerinin ne olduğunu bilememe, sınır koyamama, hayır diyememe, anlamlı bir yaşama sahip olamamadır.
Oysa ki kişiler ne kadar varlığının ve bütünlüğünün farkında olarak yaşar, ne kadar kendi duygu durumlarını kontrol edebilir ne kadar öz disiplin sağlayabilir ise o kadar güçlü olacak ve çevresine güç ve destek verebilecektir. Birey kendi sorumluluklarını alabilen ve sonuçları ile yüzleşebilen, kendi eylemlerinin sonuç ve mükafatlarının tadını çıkara bilen kişidir
Birey yaşam gücünü en yakınındaki kişilerden tutun da belirli topluluklar, gruplar, kulüpler, dernekler, takımlar ve diğer toplumsal oluşumlar yerine  önce ne kadar kendinden alırsa, o kadar sağlam kalıcı ve güçlü bir varlık gösterebilecektir. Bireyler kendi ayakları üzerinde maddi ve manevi ne kadar durabilen ve başkası tarafından biçilen değil kendi değerleriyle yaşayabilen kişiler olursa, toplumsal değerler de o derece köklü ve sağlıklı şekillenecektir. Toplum da güçlü varlık gösterebilen, sürekliliği olan ve  sağlıklı düşünüp davranabilen bir toplum olacaktır.
Aşağıda sıralanan konuların koçluk seanslarındaki açılımında bir dünya hikaye ortaya çıksa da kısaca birey olmak için neleri yapıyor ve hissediyor olmamız gerektiğini şöyle kısaca bir listeleyelim. Lütfen siz de kendinizi bu açıdan samimi bir niyetle 1-10 arası değerlendirin:
  1. Düşündüklerini ve hissettiklerini açıkça, kolaylıkla ve nezaketle ifade edebilmek
  2. Kendi öz değerlerinin farkında olmak ve başkalarının değerleri yerine kendi değerleri ile yaşayabilmek
  3. Günlük hayatında ve uzun vadeli planlarında kendine koyduğu kurallara ve ilkelere uyabilmek
  4. Başkaları tarafından uyarılmadan kendini uyarabilmek
  5. Kendini eleştirebilmek
  6. Kendine gülebilmek
  7. Aksi giden işler veya hatalardan dolayı başkalarını suçlamadan önce kendi adına neyi daha iyi yapabileceğini düşünmek
  8. Sözlerinin ve davranışlarının sonucunun sorumluluğunu tek başına alabilmek
  9. Kendi başınayken huzurlu ve mutlu kalabilmek
  10.  Kendi kendine konuşabilmek !
  11.  Gerektiğinde sınır koyabilmek ve hayır diyebilmek
  12.  Gerektiği veya mecbur olduğu için değil istediği için söylemek, yapmak. Diğer bir deyişle irade gösterebilmek
  13.  Kendi iradesiyle başkalarına söz vermek ve verdiği sözleri tutmak
Bahar KARACA
Profesyonel Koç & Eğitmen
Tel: 224 243 43 14
Whatsapp: 533 213 42 27

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Koçluk Eğitimi ve Yaşam Koçluğunun Kazandıracakları

Eyl 25, 2017   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

Koçluk Eğitimi ve Yaşam Koçluğunun Kazandırdıkları neler mi?

Bir sabah uyandığında; ‘Ben ne yapıyorum? Ne için buradayım? Hayatın anlamı nedir?’ diyen bir çok insanla karşılaştım. Her insan ruhunun en derinlerinde bir yerde bir şeylerin değişeceğine ya da daha iyi olabileceğine dair bir inanç taşır.  Zaman içinizdeki potansiyeli ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak bir yol arkadaşı ararsınız.

Derin bir yalnızlık duygusu içerisinde devam eden ilişkiler gördüm. Birlikte ama yalnız, aşk kırıntılarının tatmin ettiği bağımlı birliktelikler. Eninde sonunda ‘Ben ne yapıyorum dersiniz?’ Hak ettiğim ve hayal ettiğim bu muydu?’ Bir ilişki koçu size bu süreçte koçluk yapabilecektir.

Çocuklarıyla sorunlarını bir sinema gününde çözebileceklerini sanan anne babalar, çocukları için öğrenci koçluğuna ihtiyaç duyarlar. Kendileri için ise yaşam koçluğuna.

Ekip kurma ve motivasyonunu sağlama konusunda artık kendini yetersiz hisseden bir yönetici, iş yerinde kendini doğru bir şekilde ifade edemeyen bir çalışan, kurumunu bulunduğu noktadan vizyonuna götürmeye adanmış bir iş yeri sahibi, yönetici koçluğuna ve kurumsal koçluğa ihtiyaç duyacaktır.

Tüm ilişkilerde çiftlik yasası geçerlidir. Toprağa bir tohum ekersin, gerekli bakımı yaparsın ve beklersin. Mutlaka değerli bir şeyler filizlenir. Yaşam Koçluğu Eğitimi ile danışanlarınızın bu tohumu ekebilmesine, bakabilmesine ve değerli bir şeyler filizlenene kadar sabretmesine ve yolda kalmasına yardım edersiniz.

Bunun yanında Koçluk Eğitimi yalnızca danışanlara hizmet vermek için değildir. Kendi kaynaklarınıza ulaşarak, potansiyelinizi ortaya çıkarmak için tasarlanmış bir eğitimdir.

Profesyonel Koçluk Eğitimine katılarak yalnızca Uluslararası Akredite bir Koç olmazsınız. Plena Human Profesyonel Koçluk Eğitimi bir Terapist ve Koç Yetiştirme programıdır. Eğitmenler Uluslararası Akredite ve Psikolojik Danışmanlardır.

Bir çok Yaşam Koçluğu Eğitiminde olmayan, EFT, NLP , Psikolojik Danışma Kuramları ve Psikolojik Testler, Plena Human Profesyonel Koçluk Eğitimi içeriğinde yer almaktadır.

Koçluk Eğitimine ek olarak alacağınız NLP Practitioner ve NLP Master eğitimleri ve Temel Hipnoz Eğitimi ile gerçek bir koç ve terapist yetiştirme programıdır.

Peki sınıf içi eğitimin faydası nedir? Amacınızı sorgulayın. Gerçekten yetkin bir Profesyonel Yaşam Koçu mu olmak istiyorsunuz, yoksa eğitimi alıp popüler bir mesleğe mi adım atmak istiyorsunuz? Maalesef ki bugün, bir çok merkez, uzaktan eğitim yoluyla, akredite olmadan, akredite olmayan ya da yaşam koçluğunu profesyonel olarak hiç yapmamış eğitmenlerle, koçluk eğitimi gerçekleştirmektedirler.

Yaşam Koçluğu Eğitimi alırken dikkat edilecek unsurlar nelerdir?

-Yaşam Koçluğu Eğitimi’nin uluslararası akredite olup olmadığı

-Eğitmenlerin Uluslararası akredite profesyonel koç olup olmadığı

-Eğitmenlerin ayrıca Profesyonel olarak koçluk yapıp yapmadığı

-Eğitim içeriği ve süresi

Herkesin içinde uyanmayı bekleyen bir güç vardır. Eğer bilselerdi kendileri bile şaşırırdı.

Koçluk Eğitimi ile;

-Yaşam Koçluğu

-İlişki Koçluğu

-Sporcu Koçluğu

-Sağlıklı Yaşam Koçluğu

-Öğrenci Koçluğu

-Aile Koçluğu

-Hipnoterapi

-NLP Terapisi

-EFT

-Yönetici Koçluğu

-Kariyer Koçluğu

-Kurumsal Koçluk yapabilecek yetkinliğe sahip olacaksınız.

Profesyonel Yaşam Koçu/Terapist Yetiştirme Programı hakkında detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.

(224)2434314

info@akademiplena.com

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Yaşam Koçluğu: Hayalden Gerçeğe -Bursa Plena Human Danışmanlık

Kas 9, 2016   //   by admin   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

ogrenci-koclugu-sayfaici-628x356Hepimiz hayal kurarız. Ama içimizde hayallerimiz zalimce eleştiren bir yan vardır. Hayalci yanımızın olduğu kadar eleştirmen yanımızda iyi niyetlidir. Amacı bizi korumaktır. Yine de hayatınızda kaç kez eleştirmen yanınızı dinleyerek hayalinize bir şans bile vermeden unutmak zorunda kaldınız? Kaç kez şimdiki aklım olsa ya da kaç kez daha keşke demeniz gerekiyor yeniden başlayabilmek için?

Yarın diye bir şey yoktur. Yarın bugündür. Yaşayacak yalnızca bir gününüz olsaydı, onu da hayaliniz olmayan, ruhunuzun asıl amacını yansıtmayan bir şekilde tüketmek ister miydiniz?

İşte dünya tam olarak yaşamını bu şekilde tüketen insanlarla dolu. Oysa yaşamınızı tüketmek yerine gerçekten yaşamak istemez misiniz? Hayallerinize mümkün olan en iyi şansı vererek bir adım atmaya hazır mısınız?

Öyleyse niçin bir yaşam koçu ile çalışmalıyım sorusunun yanıtına ulaştınız demektir. Gerçekçi ve farklı bir bakış açısıyla, bulunduğunuz noktadan arzu ettiğiniz noktaya adımlarınızı atarken yanında bulunacak profesyonel bir yol arkadaşıdır Yaşam Koçu.

Türkiye ve Bursa’da Yaşam Koçluğu hizmetinden hem online hem de birebir yararlanmak için bize ulaşabilirsiniz.

Yaşam Koçluğu hakkında tüm merak ettiklerinizi için:

Bursa Tel: (224)2434314

Plena Human Bütünsel İnsan Gelişim Akademisi

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yaşam Koçluğu-Bursa Plena Human

Kas 8, 2016   //   by admin   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

yasamkoclguYaşam Koçluğu nedir? Yaşam Koçu kimdir? Ben hangi konularda yaşam koçundan faydalanabilirim?

Eğer bu soruların, gerçek ve profesyonel cevabını merak ediyorsanız yaşam koçluğu hakkında duyduklarınızı bir kenara bırakın ve yazıyı okumaya öyle devam edin.

Bursa ve Türkiye’de yıllardır gerçekleştirdiğimiz yaşam koçluğu seansları ile ilgili danışan yorumlarına göz atmak isteyebilirsiniz. Bilmenizi isteriz ki gerektiğinde yardım almak en büyük sıçramadır.

Yaşam Koçluğundan faydalanmak istiyorsanız işte bu farkındalıkta olmanız gerekiyor. Yaşam Koçu mevcut durumunuzla, arzu ettiğiniz durum arasındaki farkı en etkin şekilde kapatabilmeniz için atacağınız adımları belirlemede ve bu adımları atarken kat edeceğiniz bu yolda size yol arkadaşlığı yapan kişidir. Sonuçta bin adımlık bir yolculuk bir adımla başlar. O adımı şimdi atmak ister misiniz?

Yaşam Koçu bir akış hocası ya da sizden daha bilgili biri değildir. O yöntem ve teknikleriyle sizi yolda tutan, ufkunuzu açan ve farkındalık yaratan kişidir.

Biri kendini adamadıkça, tereddüt vardır, geri çekilme ihtimali vardır hep.
Hep sukutu hayal.
Tüm çıkışları ilgilendiren tek bir temel hakikat vardır.
O da sayısız fikirlerin ve harika planların katlinin vurdumduymazlık olduğudur.
Birinin kendini tam adadığı andır ki hakikat de değişir o zaman.
Her şey tek bir şeyin imdadına yetişir. Başka zaman asla olmayacak bir şey…
Olup bitenlerin hepsi tek bir karar buharından yükselir.
Önceden bilinemeyen vakalar hali ve buluşma, fiziksel öğelerin desteği..
Hiç kimsenin başına gelmesini haya edemeyeceği bir şey..
Her ne yapabiliyorsanız veya hayal edebiliyorsanız başlatabilirsiniz..
Cesaret içinde deha, güç ve büyü barındırır..
Öyleyse şimdi başlatın, hadi 
Goethe

Bursa Yaşam Koçu ve Yaşam Koçluğu Seansları İçin;

(224)2434314

Türkiye geneli online yaşam koçluğu seansları için:

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Hayatınızı Keşkelerle Doldurmadan Önce Neden Koçluk/Terapi Almalısınız?-İnci Aktaş

Şub 26, 2016   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

images

‘Keşke daha önce bilseydim?’ ‘Keşke daha önce koçluk ya da terapi alsaydım.’ ‘Keşke sizinle 20 sene önce tanışsaydı
m.’ ‘Bu kadar kısa süre içerisinde iyileşeceğimi bilseydim…’

Daha bir çok keşke sayabilirim sizlere…Bu keşkeler Plena Human’a gelip koçluk, psikolojik danışmanlık ve hipnoterapi alan danışanlarımızdan bizim duymaya alıştığımız cümleler. Beni bu yazıyı yazmaya iten şey ise, geçen hafta danışanımın söylediği cümlelerdi…

‘İnsanlar sorunlarını bir gecede halledebileceklerini sanıyorlar. Bir psikolojik danışmana gitmek, bir hipnoterapi almak ya da bir yaşam koçuyla görüşmek yerine, ilaç, eğlence, alkol ya da farklı bağımlılıklarla sorunlarını çözebileceklerini sanıyorlar. Bilmedikleri şey, bunların birkaç saatlik geçici çözümler olması ve asıl sorunu çözmemesi. Ben buraya gelmeseydim, o gün istifa etmiş olacaktım. Ve bu benim hayatımın en kötü kararı olacaktı. Psikolojik danışman ya da yaşam koçlarına ödenen ücret bazen lüks sayılabiliyor, oysa ya ben hayatımı mahvetseydim, bu bana kaç liraya mal olacaktı? ‘

‘Eşimle yaşadığım sıkıntılar yüzünden artık yan yana bile oturamaz hale gelmiştim.  Şimdi anlayamıyorum ‘neden böyle yapıyor muşum?’ Nerdeyse hayatımı mahvediyordum…’

‘Eşimle aramızda kıskançlık problemi vardı. Neredeyse bu aşırı anksiyete nedeniyle ayrılıyorduk. Neden bunlar oluşmadan önce bir yaşam koçu ya da bir hipnoterapistle görüşmem gerektiğini bilmiyordum?’

Eskiden, dünyanın çeşitli yerlerinde terapistlerin ofislerinde iki kapı olurdu. Biri giriş kapısı, biri çıkış kapısı. Bu uygulama terapiste gelen kişilerin birbirlerini tanıma olasılığı dolayısıyla yapılıyordu. O zamanlar bir psikoloğa gitmek saklanan bir durumdu. Süregelen bu yaygın inanış şimdilerde kırılmakta ve kişiler semptomu( belirtiyi) tedavi eden bağımlılıklar yerine, soruna sebep olan etkenleri ortadan kaldırmak için psikolog, hipnoterapist ya da yaşam koçu ile görüşmektedirler.

Yazının başlığı sizi sarstıysa, keşke demeden önce hayatınızda değiştirmek istediğiniz şeyleri düşünün. Bunlar, stres, endişe, kıskançlık, anksiyete, panik atak, kaygı, korku, depresyon, geçimsizlik, paranoya ve şüphe, takıntılar, sigara, alkol ya da aşırı kilolar olabilir. Düşünün ve keşke demeden önce bunu değiştirmenize ve hayat kalitenizi yükseltmenize yardımcı olacak bir profesyonel yaşam koçu, hipnoterapist ya da psikolojik danışman ile görüşün.

Sevgilerimle,

İnci AKTAŞ

Profesyonel Yaşam Koçu, Psikolojik Danışman, Hipnoterapist, NLP Uzmanı Bursa

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kilolu olmak kaderim değil diyorsanız- Nlp Koçu Özlem Aktaş

Eki 5, 2015   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

“Kilolarımdan kurtulmak istiyorum , artık öyle bıktım ki kendimi sevmiyorum , yorgunum , birçok şeyi denedim ama olmuyor . Sanki içimde her seyi tüketmek isteyen bir canavar var ve yemek görünce kendimi tutamıyorum ve yiyiyorum çok yiyiyorum . Bu içimdeki illet öyle bir şey ki ona  söz geçiremiyorum . Bir gün karar veriyorum , bu sefer kesin olacak diyorum ancak aklımı çelen yiyecekleri gördüğüm an irademe hakim olamıyorum. Birçok diyet denedim kilo verdim ama sonra fazlasıyla geri aldım . Sanırım yeme alışkanlığımı kalıcı bir şekilde değiştirmem çok zor. Artık başarısızlığa uğramaktan bıktım .”  Bu sözler bir danışanıma ait , aslında bu konuda çalıştığımız danışanlarımızın ortak problemi umutsuzluk. Kendilerine ve yapabileceklerine olan inançlarını kaybetmiş olmaları . Çünkü o kadar çok yöntem denemiş ancak defalarca başarısızlığa uğramış olmanın verdiği hayal kırıklığı . Yeniden mücadeleye olan isteksizlikleri onları farklı arayışlara itmekte .

Biz Koçlara göre uyguladığımız en etkili yöntemler bütünü olan  Nlp ‘nin en etkili varsayımlarından birine göre başarısızlık diye bir şeyin olmamasıdır. Eğer vazgeçerseniz işte başarısızlık budur. Danışanlarımıza şunu söyleriz , sadece bu zamana kadar nasıl zayıflayamayacağınızı öğrendiniz. Ancak daha henüz nasıl başaracağınızı deneyimlemediniz henüz. Nlp der ki biri başardıysa herkes başarır. Kalıcı bir şekilde zayıflayanları modelleyerek ortaya çıkardığımız yöntemler bütününü kendilerine anlatırız .  Kilolu olmak bir kader değildir sadece yanlış davranışlar ve alışkanlıklar bütünüdür. Kalıcı bir şekilde kilo vermek mümkün , ancak kalıcı bir zihinsel tutum ve davranışlar bütününü geliştirmek koşuluyla . Kilo problemi sadece yemeklerle  ilgili bir durum değildir , duygularla ilgilidir sıklıkla . Duygularımızı bastırmayı düstur edinmiş bir toplum olarak yaşanmamış , hissedilmemiş duygular bilinçaltımızda baskı yaratmaya devam eder ve kişi yönetemediği duygusunu açlık sanar ve tüm duygular neredeyse midemizde hissedilir ve kişi bu durumla baş edebilmenin yolunu yemek yemekte bulur ancak bu gerçek doyumu sağlamaz çünkü tatmin olmamış , birikmiş duygular yoğun bir şekilde kişiye baskı yaratmaya devam eder . Bu sebeple kilo verme süreci sadece yemek yeme düzenini değiştirerek gerçekleştirilemeyebilir çünkü bazılarımızın duyguları ve bu konudaki sınırlayıcı inançları çok güçlüdür.

Kilo verme sürecinde duygular kadar , düşünce yapımız ve tutumlarımız da önemlidir. Sınırlayıcı bir yaklaşımın içerisindeyken başarılı sonuçlar almamız güçleşir. Kilo vereceğimize dair olan inancımız bizi başarıya götürecek olan kutup yıldızı gibidir. Eğer yapabileceğimize olan inancımız eksilse başarısızlık kaçınılmazdır. Kişilere zayıflama sürecinde kalıcı başarıyı yakalamalarının yollarını öğretmekle beraber hayatın genel yapısında bir doyum ve denge , farkındalık kazandırılmak amaçlanmaktadır. Duygularınızı , düşüncelerinizi , tutumlarınızı yönetmeyi öğrenip başarıyı ve sağlıklı yaşamı kalıcı hale getirip kilo verebilirsiniz. Kilolu olmak kimsenin kaderi değildir, sadece bir seçimle ve kararlılıkla başarı elde edilir ve hayatta yaptığımız seçimler ile yol alır yada geri kalırız . Sağlıklı yaşamak hepimizin hakkı bunu hatırlayın.

Ne istediğinize karar verin artık kilolu olmak canınızı acıtıyorsa değişim yolculuğunun zamanı gelmiştir. Bu yolculuk hem keyifli , hem güçlü farkındalığın kapısını açan kendini tanıma ve sağlıklı yaşama merhaba deme  süreci. Bu keyifli farkındalık sürecinde biz Koçların görevi sizi başarı yolunda tutmak ve hedefinize ulaşmanıza yardım etmektir. Hatırlayın biri başardıysa sizde yapabilirsiniz. Biz her zaman yanınızdayız. Sevgiyle kalın..

Özlem Aktaş, Nlp Koçu, Psikolojik Danışman , Yazar

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Koçlukla İlgili Kafanızdaki Altı Önemli Sorunun Cevabı

Ağu 11, 2015   //   by admin   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

Ünlü bir programda ünlü bir yaşam koçuna sorulan soruları tamamen tesadüf eseri duydum geçen akşam…ama biliyorum ki hiç bir şey tesadüf değildir. Belki de siz değerli okuyucularımdan bazıları bir koçla çalışmak istiyorlar ama bu soruları kendilerine sordukları ve o programın sunucusuyla aynı fikri paylaştıkları için kendi değişimlerinde en büyük engeli kendileri koyuyorlar.

İşte belki de sizin de kafanızda dönüp duran sorulardan bazıları ve cevapları;

1-Neden insanlar bir psikolog ya da psikyatriste girmiyor da,  siz koçlara gidiyorlar…Hayal tacirlerine..

Birincisi koçlar hayal taciri değildir, umut ya da hayal taciri falcılar için kullanılır ki koçlar hiç bir şeyi danışanlarından daha iyi bilmezler. Koçluk profesyonel bir meslektir ve amacı kişiye ayna tutmaktır. Kişinin herhangi bir hastalığı ya da problemi yoktur. Hedefi vardır ve kendi kendini sabote ediyordur bu nedenle mutsuzdur. Düşünsenize bir hayaliniz var ve sizin için her zaman bir hayal olarak kalacak. İşe her gün ayağınızı sürüyerek gidiyorsunuz ama hayal bile kurmaya korkuyorsunuz. Keşke olsa, keşke herkes tek başına o gücü bulabilse, keşfedebilse, keşke herkes kendi yaşamının koçu olabilse… böyle insanlar yok mu elbette var. Peki yapamayanlar? İşte kurumsal bir firmada yönetici havuzunda olan bir danışanımın yorumu.

İnci hanım Sizin de desteğinizle başaracağımdan hiç kuşkum yok. Kendimin en iyisini keşfetmeyi öğrettiğiniz için çok teşekkür ederim.

Neden psikoloğa ya da psikiyatriste gitmiyorlar? Çünkü tek istedikleri topu sürmelerine yardımcı olacak bir yol arkadaşı bir takım çalışması, golü zaten kendileri atacaklar. Tek başlarına yapamazlar mı neden Koç’a gidiyorlar? Yapabilirler, yapamayanlar için ise en büyük sıçrama yardım almaktır.

2-Verdikleriniz hap gibi bilgiler mi? İstiyorlarsa felsefe okusunlar büyük Türk romancılarını okuyup bilgeleşsinler. Bilgelik arıyorlarsa…

Herkes kendi tekâmülü için buradadır. Hepimiz öyle. Kimse bir başkasına yardım edemez. Çünkü bir başkası yok. Herkes kendine yardım eder. Bir Koç’a danışanı ayna olur, koç danışanına ayna olur. Kısacası şunu anlamak bilgelik gerektirir. ‘Konuştuğumuz şeyi aramakla bulamazsınız onu ancak arayanlar bulabilir’ eski bir sufi deyişi. Kısaca bunu anlayınca bu soruyu sormaya gerek kalmaz.

3-Kişisel gelişim lafından tiksiniyorum, herkes koç..

Evet kesinlikle katılıyorum.5 tam günlük eğitimlerde Koçluk yapılamaz olmasına rağmen Koçluk sertifikası alan ve çok özgüvenli kişiler, ben koçum diye piyasaya çıkar ve yerinizi açar tabelasını da asar.. Ama 3 danışandan sonra eğer yeterince mesleğinin ehli değilse biri çıkar ve ‘bu neyin özgüveni ?’ der…haklılar deyip ya vazgeçer ya konu hakkında kendinisini geliştirmesi gerekir.. Koçluk bir meslektir. Dünyaca kabul görmüş bir meslek. Koçlar kimseyi geliştirmez, akıl vermez. Hepimizin aklı bizlere yeter. 

4-Kitapların hepsi çer çöp içi boş. Basılmamalılar…

Bazılarının içinin boş olduğuna katılıyorum. Özellikle kişisel gelişime yönelik bir kitap yazarken kişi kendi yolculuğunu yazar. Ancak kişisel bir tecrübesi yoksa başka kitapların söylediklerini evirir çevirir ve tekrar yazar. Bana göre her kitap değerlidir çünkü her insan Allah’ın bir parçasıdır ve onun yaratıcı özelliğini taşır. Okuyan kişide bir cümlesi ilham uyandırdırabilir ve kişi yeniden başlamak isteyebilir. Yazılan kitaplardan hap niteliğinde bilgi bekleyen okuyucuya, bu kitapların neden basıldıklarını danışsanız daha iyi olabilir. Geçenlerde gördüğüm bir karikatür beni çok güldürmüştü. Bir adam kitapçıya gider ve bir kitaba bakar. 5 adımda başarı isimli bir kitaptır bu. Adam satış danışmanına şunu sorar. ‘bunun üç adımda başarıya götüreni yok mu?’

5-Adam aç,parası yok borcu var, sizin verdiğiniz bilgilerle karnını doyurabilecekleri mi?

Eminim sizlerde dibe vurduğu halde tekrar başlayan, kimse ona inanmazken kendine inanarak çok kısa sürede çok başarılı işler başaran fakirlikten bolluğa berekete kavuşan insanlarla karşılaşmışsınızdır. Bir an için yüreklenirsiniz. Belki bende yapabilirim dersiniz. Peki şimdi ben soruyorum. Bunu yapabilmiş bu kadar insan varken, bu insan da hayatını dönüştüremez mi? Diyelim ki değiştiremedi, bu kadar çok bir koçla çalışarak ya da kendi başına hayatını dönüştürmüş insan varken dönüştürmemiş kişiler baz alınarak Koçluk mesleğinin yaralılığı tartışılabilir mi?

Ve siz eğer Maslow’un piramidimin en alt seviyesindeki insan sizin söylediklerinizi ne yapsın diyorsanız, ve eğer siz bile böyle düşünüyorsanız o insan üst seviyelere nasıl çıkacak? Bu kişi beş parasız da olabilir. Kendini gerçekleştirmenin para kazanmakla bir ilgisi olmadığıni emimin Koç’a giden gitmeyen büyük bir kitle biliyordur.

6-O fakir ama evinde mutlu huzuru var diyorsun… Dışarıda birileri parseli topluyor ama…

Bu ekonomistlerin ya da ekonomi politikalarının konusu olabilir ancak tekrar ediyorum kendini gerçekleştirmenin para ile ilgisi yoktur, ne çok insan vardır fakir ama kendini gerçekleştirerek ölmüştür daha fazla bilgi için bakınız Maslow-İhtiyaçlar Teorisi

Evet sevgili gönül dostları, bugüne kadar belki size doğru soruları soracak doğru geri bildirimi verecek ve hedefiniz yolunda size yol arkadaşlığı yapacak bir profesyonel aramışsınızdır ama kişisel ve kurumsal koçluğun ne demek olduğunu ( Kurumlarda Koçluk günümüzde şirketlerde yoğun olarak uygulanmakta şirket içi koçlar yetişmektedir) anlamaya çalışmayan ya da bu işi ticarete dökmüş ancak eline yüzüne bulaştırmış bir kesimi baz alarak mesleğe olumsuz gözle bakan yazılar ve programlar yüzünden, gerekse çevrenizdeki iyi niyetli ama araştırmamış kişiler yüzünden henüz bu hizmete başvurmamış olabilirsiniz. Umarım sorularınıza biraz olsun yanıt bulabilmişsinizdir.

Sevgiyle kalın

İnci Aktaş

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Düşlerden Gerçeğe

Haz 21, 2015   //   by admin   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

Geçmişe bir sünger çekip yeni bir hayata başlamak istiyorsunuz. Bu sizi çok heyecanlandırıyor. Başlangıç için bir tarih bile belirliyorsunuz. Pazartesi…Ama unutmayın, yeni gözler geliştirmediğiniz sürece farklı bir hayat yaşayamayacaksınız. Yine aynı evde aynı yatakta uyanacaksınız. Yine aynı işyerine gidip yine aynı kişilere günaydın diyeceksiniz. Yine aynı kişi olacak yanınızda yatan eşiniz. Onlar değişmeyecek, siz değişeceksiniz. Ve hayatınızın değişmesini istiyorsanız, artık yeni manzaralar aramakla kalmak yerine, yeni gözler geliştireceksiniz..

Bu yazıyı okurken bu konuda yardım almak istediğinizi düşünebilirsiniz. Ki bence en büyük sıçrama gerektiğinde yardım almaktır. Basit bir değişikliği bile rahatlık alanı(bana göre oldukça rahatsız edici olmakla birlikte bildik bir alandır) dışına çıkmamak için yapamayan bizler hala geni manzaralar arama peşine düşeriz.

Çoğunlukla bir yaşam koçu ile bir psikololog birbirine karıştırılabilir. Bir yaşam koçuyla çalışmak, düşlerden gerçeğe giden yolda arzuladığınız durumla mevcut durumunuzu kıyaslayıp ihtiyacınız olan kaynaklara ulaşırken yanınızda bir yol arkadaşınız olması demektir.

Yaşam Koçluğu danışmanlık ya da mentorlük değildir ama bir yaşam koçu siz yeni manzaralar ararken rahatlık alanınızdan çıkmaya teşvik eden kişidir. Yeni manzaralar aramak yerine bazen de yeni gözler geliştirmenize destek olan kişidir yaşam koçu.

Plena Human’ta Yaşam Koçlarımız, Nlp Uzmanlarımız ve Hipnoterapistlerimiz hayalden gerçeğe giden yolda size Ayna tutan yol arkadaşlarınız olmaktadırlar.

Tebriz’i Şems’in de dediği gibi, kendini ancak başka birisinin Aynasında tam olarak görebilirsin.

Sevgiyle Kalın,

İnci Aktaş

Plena Human Bütünsel İnsan Gelişim Akademisi/Bursa

Profesyonel Yaşam Koçu&Nlp Uzmanı& Hipnoterapist / Bursa

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

 

Düşlerden Gerçeğe-İnci Aktaş

Oca 9, 2015   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

Hepimizin rüyaları vardı. Bir şekilde üzerini örtmek ya da vazgeçmek zorunda kaldık ama yine de
içimizde bir yerlerde bizim de farklı bir şeyler yapabileceğimize ve sonunda hayallerimizi
gerçekleştirebileceğimize dair bir inancımız vardı..İşte şimdi bu düşü tekrar
canlandırmanın zamanı geldi.

Herkesin içinde üç tip parça bulunur. Hayalci, eleştirmen ve gerçekçi. Bizler genellikle bir hayal
kurarız ve içimizdeki eleştirmen onu hemen eleştirmeye başlar. Çok yaşlısın, çok gençsin,
hastasın, bir üniversiteden bile mezun değilsin, paran yok, yeterince çekici değilsin..vb..
Ve Hayalci tüm bu eleştiriler karşısında siner, vazgeçer ve mutsuz olur. Tüm bunlar içimizdeki
gerçekçi yanı ortaya çıkaramadığımızdan kaynaklanır. Oysa bir yaşam koçu ile çalışmak,
hayallerinize mümkün olan en iyi şansı verir.

Düşleriniz gerçeğe dönüşür, işte bir yaşam koçunun sizin için yaptığı şey budur.
Koçluğun düşlerde ne ilgisi var demeyin. Koçluk demek değişim demek, değişimi yönetmek
demek. Ufak bir değişiklik ya da geçmişte yaşadığınız bir hayal kırıklığının yeniden çerçevelenmesi
hayatınızda bir dönüm noktası olabilir. Çünkü genellikle yaşadığımız hayal kırıklıkları bizi en büyük
hayalimize götüren en önemli yol ayrımlarıdır. Bu yol ayrımında iyi bir yol arkadaşıdır yaşam koçu.

Elinizde bir kova su ve bir torba çimento olduğunu düşünün. Bunlarla bir basamak yapıp bir üst
seviyeye de çıkabilirsiniz. Ya da önünüze bir duvar da örebilirsiniz..
Yaşam Koçu, elinizdekilerle en iyi işi çıkarmanıza ya da kimi zaman oyunun kurallarını
değiştirmenize ya da kimi zaman kendi oyununuzu yaratmanıza yardım eder.
Bir Yaşam Koçu ve Psikoloji doktorası yapan bir Eğitmen olarak, şu anda kişisel gelişim alanında
bazı kaygılarınız olabileceğini biliyorum. Kendinize bir yaşam koçu seçerken özellikle uyumunuza
dikkat edin, samimiyeti ve uzmanlığı ilk görüşmenizde anlaşılacaktır. Referansları ve eğitimi de
özellikle önemlidir.
Eğer , Yaşam Koçluğu Eğitimi almak istiyorsanız, eğitmenin geçmişine ve yaşam koçluğu seansları
yapıp yapmadığına dikkat edin. Bazı eğitmenler, hiç bir zaman yaşam koçluğu yapmamış
olabiliyorlar. Bu durum hiç ameliyat yapmayan bir doktorun ameliyatın nasıl yapılacağını
anlatmasına benzer. Yaşam Koçluğu Eğitimi için özellikle eğitim süresi, vaka çalışmaları , örnek
olaylar ve eğitim içeriği çok önemlidir. Sınıf içi ve sınıf dışı yapılan uygulamalar, eğitmenin
mentörlüğü de önemli faktörlerdendir.

Her mesleğin iyi yapamayanı olduğu gibi, maalesef yaşam koçluğunun da vardır. Marifet alınan iyi
sonuçların genellenmesindedir. Araştıran ve meraklı bireyler için her zaman cevaplar mevcuttur.
Sevgiyle kalın..
İnci Aktaş
Profesyonel Yaşam Koçu & Eğitmen

 (224)2434314
Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ergenlikte Çatışma ve Kontrol – İnci Aktaş

Haz 26, 2014   //   by admin   //   Ergenlikte Çatışma ve Kontrol, Kişisel Gelişim, Makaleler  //  No Comments

Bu dönemde aile genç üzerinde  kontrol kurma, ortaya çıkabilecek çatışmalar ve aile dışından kimselerin genç üzerindeki etki kurması konularını başarılı bir şekilde yoluna koyabilmelidir. Aile bir yandan çocuğu korumaya devam ederken bir yandan da ondaki bağımsızlık duygusunu beslemelidir.

Onu korumak için koyduğumuz kurallar, bağımsızlığını engellediğinde büyük çatışmalara yol açabilir. Onu korumaya çalıştığımızda neden koruduğumuza dair net bir görüşe sahip olmalıyız. Bu korumacılık ona karşı güvensizliğimizden mi yoksa inançsızlığımızdan mı kaynaklanıyor? Yoksa bir çocuğun korunması gerektiği kadar mı koruyoruz? Bu denge için gerekirse profesyonel bir koç veya danışmanla görüşebilirsiniz.

Ailenin çocuklarında gördükleri yüzlerce alışkanlık (Çocuğun kendine bakabilmesi, kelime seçimi, sosyalleşme..vb.) onların başarılarının bir göstergesi olur ve bunları görmek, ailede çocuktaki eksikliği görmekten çok daha fazla fayda sağlar.

Eğer çocuk matematikten 90 aldıysa, bunu görün. Tabi ki 100 almak bir hedef olabilir ama 90 alışını da gözardı etmemelisiniz. Matematikle sorun yaşayan 12 yaşındaki danışanımın tek derdi ailesinin doksanın altında not aldığında onunla dalga geçmesiydi. Ailesi onunla 72’lik diye dalga geçiyordu. Bu da çocuğun daha sorumsuz ve tembel olmasına yol açıyordu. Daha önceki yazılarımda bahsetmiştim. Çocuk, başarmaya çalıştığı yaşta, başarısızlığından dolayı eleştirilirse bu tembelliğe yol açabilir.

Gençler, cinsellik, uyuşturucu, politik ve kültürel değişim gibi konularda bilgilendirilmeli, bu şekilde onlarla gerçekliklerle ilgili konuşmalar yapılmalıdır. Bununla birlikte gencin özeline saygı duyulmalıdır. Bu konuda bir ebeveyn koçundan yardım alabilirsiniz.

Bekar bir ebeveyn ise bu becerilerin yanında bir de ikinci bir ebeveynin destek ve yardımı olmadan çocuk yetiştirmeyi başarmak durumundadır. Ebeveyn eşler ise, disiplin ve yumuşaklık arasındaki dengeyi  kurarken ve izin verilecek hususlarda karar verirken kullanacakları metotlar üzerinde dostça bir anlaşmaya varmalıdırlar.

Çocuk yetiştirme söz konusu olduğunda aynı taraftasınız. Ne olursa olsun tek istediğiniz çocuğunuzu iyi yetiştirmek ve mutlu olması. Örneğin; eşlerden biri bir konuda aşırı gevşek davranabilirken, diğer çok sert davranabilir. Bu durumda bir anlaşmaya varabilmelisiniz. Çocuğunuzda vardığınız anlaşmaya uymak durumundadır.

Bunun yanında eşler başarıyı paylaşmayı bildikleri gibi karşılaştıkları zorlukların getirdiği sorumluluğu da paylaşmalıdırlar. Hepimizin bildiği gibi bazı ailelerimizde, çocuk iyi bir şey yaptığında benim kızım/oğlum, toplumca kabul edişlemeyen bir şey olunca senin kızın/oğlun olmaktadır. Çocuk ne yaparsa yapsın sizin çocuğunuzdur, sorumluluk da sizindir.

Çocuk yetiştirirken karşılaşılabilecek çatışmalar ve kontrol konulu yazımı burda bitirirken, konuyla ilgili önceki yazılarıma aşağıdaki linklerden ulaşabileceğinizi eklemek isterim.  Yarın evlilik ve parasal durumla devam edeceğim. Şimdilik sevgiyle kalın.

İnci Aktaş

Profesyonel Yaşam Koçu, Ebeveyn Koçu, Nlp Uzmanı, Eğitmen, Yazar

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sayfalar:12345»

Makaleler Categories

Ara

Kategoriler