NLP Nedir? Faydaları nelerdir?

Nis 17, 2011   //   by admin   //   NLP Nedir?  //  No Comments

NLP; Nöro Linguistic Programing; zihin dili programlaması demektir. 1970’ li yılların başında Richard Bandler ve John Grinder tarafından oluşturulmuştur. NLP İnsan mükemmeliği üzerine yapılan bir çalışmadır. Varsayımlarından biri de insanların sonsuz kaynaklara sahip olduğudur.

NLP insanların yaşadıkları deneyimler hakkında çok etkili bir modeldir. Her türlü insan davranışını köklü ve kalıcı bir şekilde çabucak ve kolayca değiştirilmesini sağlar.

NLP, size pratik olarak uygulayabileceğiniz, nasıl davranmanız gerektiğini, kendinizle ve diğerleriyle nasıl etkili iletişime geçebileceğiniz ile ilgili bazı araçlar sunar.

– NLP Fobileri ve hoş olmayan duygusal tepkileri iyileştirebilir. Çünkü korkmayı öğrendiğimiz gibi korkmamayı da öğrenebiliriz.

-Öğrenme güçlükleri (yazma ve okuma problemleri vb) olan çocukların ve yetişkinlerin bu engelleri aşmalarına katkıda bulunabilir.

-Sürdürmeyi kesinlikle istemedikleri (sigara,alkol,aşırı yeme, uykusuzluk vb) alışkanlıkları bir kaç seansta ortadan kaldırabilir.

-Aile, çift ve kurumların iç ilişkilerini ve karşılıklı iletişimlerinin daha doyurucu ve üretken olmasını sağlayacak değişiklikleri gerçekleştirebilir.

-Birçok fiziksel problemi (Psikosomatik olarak kabul edilen ve edilmeyen bazı problemleri) bir kaç seansta iyileştirebilir.

Evet, bunların hepsi güçlü iddialardır. Bununla birlikte NLP uygulayıcıları bu iddiaları sağlam ve gözle görülür sonuçlarla destekleyebilecek durumdadırlar.

NLP’nin başarabilecekleri yeni değildir. Bir çok insan davranışlarında mucize değişimler ve iyileşmeler zaten geçmişte de gözlemlenmiştir. Bunları olağan dışı bir şekilde kendiliğinden kullanmayı öğrenmiş insanlara rastlamak her zaman mümkündür.

NLP’ yi araçlardan oluşan bir bütün ve koçluğu da belirlenen hedeflere ulaşmanıza yardım eden bir yapı olarak değerlendiririz ve ikisi birlikte işe yarar bir sistemdir.Çünkü başarıya odaklanan pratik yaklaşımları birlikte sunarlar.

NLP ‘yi anlamanın ve kullanmanın faydaları size şunlar olacaktır;

Gerçekten istediğiniz şeyin ne olduğunu, hedefleri gerçekleştirme, problemleri çözmek için yeni yollar bulma, başkalarında hayran olduğumuz yetenekleri kazanma, zamanınızı daha etkili bir şekilde kullanma, amaç duygunuzu geliştirme, değerleriniz konusunda net olma ve davranışlarınızı değerlerinize göre düzenleme, inançlarınızın size hedefleriniz doğrultusunda nasıl yardım edeceği veya sizi nasıl sınırladığının farkına varıp değiştirebilme, ihtiyacınız olan değişimleri yapabilen, negatif deneyimlerinizin üstesinden gelip yeni bir bakış açısı geliştirip, başarısızlıkla sadece geri bildirim olarak çerçeveleme, hedefiniz, yapmak istediğiniz ne olursa olsun kendinize güvenme gibi konularda net olmanızı ve adım atmanızı sağlayacaktır.

İyi çalışmayan dev bir buhar kazanı sistemini çalıştırması için çağrılan bir kazancıyla ilgili eski bir hikaye anlatılır. Kazancı mühendisin anlattığı problemleri dinledikten ve bir kaç soru sorduktan sonra kazanın bulunduğu odaya girer. Sesleri dinler ve boruları elleriyle yoklar. Alet çantasına uzanıp küçük bir çekiç çıkarır ve parlak kırmızı kapağa bir kere vurur. Bu hareketi yapar yapmaz bütün sistem tıkır tıkır işlemeye başlar. İşletme sahibi ertesi gün bin dolarlık faturayla karşılaşınca kazancının kazan dairesinde sadece on beş dakika kaldığını ve fiyatın çok fahiş olduğundan yakınır. Kazancının ona gönderdiği fatura şöyledir;

Çekiçle vurmak: 50

Nereye vurulacağını bilmek: 999,50

Toplam: 1.000,00

NLP, ne yapılacağını ve nasıl yapılacağını bilmektir.

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler