Progresyon (Gelecek Zamanda İlerleme) Terapisi

Şu ana kadar uyguladığımız tüm terapi seansları sonunda edindiğimiz ortak bir sonuç var:

İnsanların yaşadığı tüm fiziksel ve duygusal sorunların kökeni, geçmişte yaşadığı olumsuz deneyimlerin travmatik etkilerinin, şu anki hayatını etkilemesi, geleceğe dair kaygı yaratarak mutsuz ve depresif bir yaşam oluşturması diyebiliriz.

Geçmiş yaşam deneyimlerimizi değiştiremeyiz.Fakat hipnoterapi ve regresyon (geçmiş yaşam) terapisinde amaçlanan; Bireyin geçmişte yaşadığı travmatik olaylara karşı tepkisinin (olumsuz tutum,düşünce,duygu, ve davranış kalıplarının) olumlu yönde değiştirilmesini sağlamak.

Herkesin de bildiği gibi hipnoz ve regresyon terapisinde; Hipnotik telkinlerle beyin dalgaları frekans seviyesini alfa ve teta dalga boyuna getirilerek, uyur- uyanık zihin durumunda trans hali yaratılır. Hafif trans halidir ve birey her şeyi bilinçli zihniyle hatırlar ve bilir. Bilinçaltı düzeyde geçmiş zamana doğru gerileyerek, travmaların çözülmesi ve iyileştirilmesi sağlanır.

PROGRESYON TERAPİSİ de aynı süreçte, gelecek zamanda adım adım ilerleyerek uygulanır. Geçmişte yaşanmış olumsuz anılarla dolu zihin, şu an korku, endişe ve kuşkuyu beraberinde getirerek, kaygılı bir gelecek yaratır. Şimdi ve şu anki adımlarımızı ve kararlarımızı etkileyerek, yaşamaktan hoşnut olmayacağımız bir gelecek yaratmamıza neden olur.

Progresyon terapisi ile amaçlanan nedir?

Terapi esnasında iç-içe geçen regresyon ve progresyon uygulamaları, zihnimize olumlu yükleme ile geleceğe dair pozitif ve kabul edilebilir bir vizyon yaratmak, kısaca süreci iyileştirmek diyebiliriz.

Süreç ve sonuç ilişkisinde, istenmeyen deneyimler sebebiyle olumlu düşünmeyi başaramayan zihin, bir süre pozitif deneyimlerin gerçekliğini ve rahatlığını yaşadığında, seans sonrasında yaşamına devam ederken bilinçli bir şekilde, olumlu düşünmeyi talep etmeye başlıyor.

Progresyon seansı uygulama örneği verebilir misiniz?

Geçmiş referansında (çocukluk ve erken gençlik döneminde çevresinde şahit olduğu mutsuz evlilik örnekleri) olumsuz kayıtları olan bir danışanım, evlilik korkusu nedeniyle, bilinçaltı düzeyde geliştirdiği savunma mekanizması sonucunda ikili ilişkilerinde başarısız oluyordu. Hatta kendini evli ve çocuk sahibi olarak hayal bile edemediğinden muzdarip olan danışanım, evli ve çocuk sahibi olduğu bir zaman dilimine yolculuk yaptı. Gelecek yaşam gerçekliğini, teta frekansı dalga boyunda canlı canlı yaşaması sonucunda, geleceğine yansıttığı korkularının anlamsızlığını gördü. Şimdiki yaşamında oluşturduğu hezeyanının üstesinden gelerek gelecek yaşamının istediği yönde olabileceğini algıladı.

Algıladığımız doğrusal zaman boyutunda geçmiş, eğrisiyle doğrusuyla yaşandı. Gelecek ise henüz gelmedi. Olumsuz bilinçaltı kayıtları sebebiyle zihnin hakimiyetini kaçırmış olan bireyin şimdiki yaşamı alt-üst oluyor. Zaman kaydı içinde “an”ı yaşaması engelleniyor.

Progresyon terapisi  kişinin gereksiz kaygıları yok etmesine yarıyor. Şimdi yaşadığı zamandan başka bir zamanın( geçmiş ve geleceğin) önemi olmadığını hatırlatarak bireyin “an”da kalmasını ve iyileşme sürecini başlatıyor. Geleceğe dair olumlu vizyon ve yeni bir gelecek yaratıyor.

Eğer birey, kendini seans esnasında olumsuz bir gelecek yaşam deneyiminde bulursa ne olur?

Evet, tabiî ki çok mümkün. Birey yaşamaktan hoşlanmadığı bir deneyimin içine girerse,  sorunlu zihin yapısıyla oluşturcağı gelecek yaşam deneyimini değiştirme imkânı bulacak. Şimdiki yaşamında olumsuz deneyimi yaşamasına sebep olan düşünce, duygu ve davranış kalıplarını fark ederek değiştirebilecek. Yeni olumlu zihin durumuyla olumsuz deneyimi yeniden yaşaması telkiniyle, olumlu yönde yeniden çerçeveleyerek henüz yaşanmamış geleceğini bilinçaltı düzeyde yeniden yapılandırarak istediği geleceği yaratabilecektir.

Pogresyon terapisinden kimler faydalanabilir?

Duygu durum bozukluğu yaşayanlar,

-Panik atak,

-Manik depresif,

-Anlamsız fobileri olanlar,

-Gelecek kaygısı ile sürekli endişeli ruh halinde olanlar,

-Bağımlılık (madde bağımlılığı, ilişkilerde bağımlılık vs…..),

– İş hayatında başarısızlık kaygısı olanlar,

-Aile ve sosyal ilişkilerinde iletişim bozukluğu yaşayanlar

-Değersizlik ve güvensizlik inancını geliştirmiş olanlar,

-Sevme sevilme kaygısı yaşayanlar,

-Sürekli olumsuza odaklı yaşam biçimi olanlar faydalanabilirler.

Terapi kaç seans gerektiriyor?

Seans süreci 4 aşamada gerçekleşiyor. Genellikle 4-5 Seans yeterli olabiliyor.

Sonuç olarak zihin kendi kendini gerçekleştiren kehanettir.

Her şey zihinde başlar, zihinde düzenlenir ve her şey yine zihinde biter.

Sevgiler.

Hicran İpekbağlar & Hipnoterapist

 

 

 

 

Ara

Kategoriler