Zor Zamanlar, Gerçek Liderler Yaratır – Özlem Aktaş Lider ve Yönetici Koçu – Eğitmen

Tem 16, 2013   //   by admin   //   Liderlik, Makaleler, Zor Zamanlar Gerçek Liderler Yaratır  //  No Comments

 

Acı geçicidir, hiçbir koşul ve şart uzun sürmez. Önemli olan zihnin kendisini bu büyük kazançları görebilmek için açmasıdır. Bir lider, işler zora giderse, zorluklarında gideceğini bilir. Her şeyin çözümü olacağını bilir. Peki liderlik kavramı uzun süredir konuşuluyor, herkes bir lider olmaktan bahsediyor. Peki lider nedir? Çoğunlukla liderlik, yöneticilik kavramı ile karıştırılıyor ve günümüz dünyasında liderlik güç ve statüye bağlı olarak değerlendirilerek yanlış tanımlanıyor. Genel bir tanım yapmak gerekirse; yönetici, yönetim sürecinin sağladığı otoriteyi elinde bulunduran, yönetim fonksiyonlarının sürekliliğini sağlayan kişidir. Lider ise, insanların önünü açan, kişiler arasında güçlü bir bağlılık hissi oluşturan, herkesi aynı amaç doğrultusunda bir araya getiren, sıradan insanlardan farklı bir renkliliğe, dinginliğe, zihinsel ve sosyal yeteneklere,  iletişim ve insan ilişkilerine sahip, her şeye büyük bir resim olarak bakabilen ve  insanların çıkarlarını kendi çıkarlarının üzerinde görebilen, üstün bir  ahlak sahibi ve temel insani değerlere duyarlı, kaynağını objektif bilgi ve mantık kurallarından alan ve aynı zamanda gönül ve ruh dünyası da derin, kendisini hizmete adamış bir kişiliktir. Lider, sıradanlığın batağından çıkıp, daima yenilikçi olabilen ve en zor koşullar altında dahi tehlikelerin içinden cesurca çıkan kişidir. Liderlik vasfı herkesin içinde mevcuttur . Sadece biz genellikle bunun farkında değilizdir. Herkes yaşamının lideri olabilir, liderlik için statü ve makama ihtiyaç yoktur.  Gerçek lider,  yaşamına liderlik yapan, yaptığı herşeye ruh katan, çevresindekilere her koşulda ışık olan ve gelişimlerine katkı sağlayan kişidir. Zor koşulların içerisinde kendisini kaybeden birçok insana göre,  liderin yaptığı cesurca her şarta yaklaşmak, değişimi kucaklamak ve bu zor şartlardan çıkabilmek için gerekli yeneteği, içsel tutarlılığı ve gücü açığa çıkarma cesaretini göstermektir.  Lider, gerçek bir iletişimcidir. Kendi zihinsel süreçlerinin ve kendi gücünün farkında olurken çevresindeki herkesin de o güce sahip olduğunu bilir. En büyük lider, kişilerin potansiyellerini fark etmelerine yardım eden kişidir. Yaptığı işe ruh katan kişidir.

İş dünyasının zorlukları hepimizin bildiği bir gerçek. Hiç bir zamanda iş yapmak, güvenilir biri olmak, dürüst olamak bu kadar zor olmamıştı . Yaşadığımız bu dönemde farkı yaratacak olan, etkileme kabiliyetinizin ne kadar olduğu, katkıda bulunma isteğinizin ve kendiniz olmanın ne kadar önemli olduğudur.  Lider, her zor şart altında kendi olma cesartini gösteren kişidir. Liderlik, elinden gelenin en iyisinden  daha azını vermemektir.  Bir lider bilir ki, her gün atılan küçük adımlar muazzam başarılar getirir. Gerçek başarı sabır ve çaba ile zaman içinde gelir. Lider, çaba gösteren, sabırlı, erdemli kişidir. Bir günde elde edilecek başarının başarı olmadığını ve anında kaybedileceğini bilir. Gelişim sürecinde tökezlemenin, düşmenin hayatın bir parçası ve gerçeği olduğunu bilir. O, her şart altında kendisini içindeki amaca ulaştıracak güce sarsılmaz bir şekilde inanç ve güven duyması gerektiğini bilir.

Ne iş yaparsak yapalım, hayatımızın, işimizin lideri olabiliriz. Herkesin kendi işinin lideri olup, yapabileceğinin en iyisini yaptığını bilseniz, bu yaklaşımın yaşadığımız dünyayı,  kurumları ve hayatımızı nasıl değiştireceğini bir düşünmenizi istiyorum.  İş hayatlarımız, içimizdeki lideri açığa çıkartabileceğimiz  muhteşem  bir armağandır.  İş hayatınına bakışını değiştiren kişi, yaşamının lideri olma yolunda adım atmış olur. Hergün liderlik özelliklerimizi geliştirmek için fırsatlar yakalarız.  Özellikle, şartlarımızın zorlandığı, koşullarımızın zor olduğu ve büyük risklerin olduğu dönemler liderliğimizi sınayıp, geliştirmemiz için bize fırsatlar tanır. Bir lider zor zamanlardan muhteşem fırsatlar yaratan ve sonuçları etkileyecek insiyatifi alabilen kişidir. Bir lider her zaman koşulları suçlayan değil,  değiştirebilen ve istediği sonuçları yaratacak şekilde yeniden yaratabilen kişidir.  Lider, zor şartlardan çıkmayı, ders almayı bilir. Her an fırsat arar, her durumda ne öğrenebilirim diye sorar. “Hangi iş yapış tarzımı değiştirirsem bu durumun üstesinden gelebilirim ? En önemlisi her gün ne yaparsam dünden daha iyi sonuçlar yaratırıım?” diye soran kişidir lider. Bu meydan okuyan, çözüm arayan bilinç, yaşamının lideri olmayı amaçlayan kişileri en tatmin edici başarılara yönlendirir.  Bir lider, büyük başarıların, büyük değişimler ve rahatsızlıklar barındırdığını bilir. Önemli olan bu zor zamanlarla ne yapmamız gerektiğini bilmektir. Şu an hayatta ve iş dünyasında ihtiyacımız olan şey, koşulları suçlayıp, en kötüyü gören kişiler değil,  her şart altında değişme ve gelişme cesaretini gösteren,  gerçekten ışık saçan ve etrafına umut olan insanlar, yani gerçek liderlerdir. Öyleyse içinizdeki lideri uyandırın, harekete geçirin. O güç herkeste var sadece farkedilmeyi bekliyor. Son olarak lider, rahatlık alanının dışında yaşayan, eyleme geçendir ve yaşam, rahatlık alanının bittiği yerde başlar.

Sevgiler…

Özlem AKTAŞ-  Lider ve Yönetici Koçu – Eğitmen

(0224) 2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler