Etkiyle Tepki Arasında Her Zaman Seçme Özgürlüğü Vardır ! İnci Aktaş

Ara 24, 2014   //   by inciaktas   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

Neden iletişim kuramıyoruz ya da neden iletişim çatışmaları yaşıyoruz? Örneğin erkek bir maymun, uçurumdan düşmekte olan dişi bir maymunu kurtarmak için kucaklarsa, karşıdan hızla yaklaşan dişi maymunun erkek arkadaşı, kurtarıcı erkek maymunu yumruklamak ister mi? Bu ihtimal, inişe geçmiş büyük bir yolcu uçağında eli komşusu tarafından aniden tutulan genç ve güzel bir kızın olayı yanlış anlama ihtimalinden çok daha azdır.. Hayvanlar aleminde yanlış anlaşılma yoktur.

Neden iletişim çatışmaları yaşıyoruz sorusuna cevap verebilmek için kişilerarası iletişimin unsurlarından özellikle ‘biliş’i gözden geçirmekte fayda görüyorum.

Bilişsel davranışçı yaklaşım kapsamında Ellis tarafından ortaya konulan ABC modeline göre, A bizi etkileyen belirli bir olay, B bu olaya ilişkin düşüncelerimiz, C ise bu düşüncelerin etkisiyle ortaya çıkan duygularımız ve davranışlarımızdır. Günlük hayatımızda C sonucuna daima A olayının sebep olduğunu sanırız. Ancak o olay karşısındaki düşüncelerimizi göz ardı ederiz.

Oysa hiçbir olay tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Bu olaya anlam yükleyen, dolayısıyla yüklediğimiz anlamın sonuçlarını yaşayan bizleriz.

Ne yaşarsak yaşayalım, etkiyle tepki arasında her zaman psikolojik bir mesafe vardır. Bu mesafe kiminde bir saniye, kiminde bir dakika olsa da düşüncelerimizi ve tepkimizi seçebiliriz.

Şimdi, son zamanlarda yaşadığınız bir iletişim çatışmasını düşünün, farklı davransaydınız olayın sonuçları nasıl değişirdi? Biraz daha ileri gidersek, karşı tarafın davranışı hakkında farklı düşünseydiniz, davranışınız değişir miydi? Kesinlikle değişirdi…

NLP’nin en önemli ön varsayımlarından birisi, herkesin davranışının altında kendince olumlu bir niyet vardır, varsayımıdır. Bir dahaki sefere, herhangi bir kişinin herhangi bir davranışına tepki vermeden önce düşünün…Ancak bu sefer negatif değil pozitif düşünün, karşınızdakinin davranışının altında kendince oluşturduğu olumlu niyeti arayın ve tepkinizin ne kadar farklı olacağını görün.

Sevgiyle,

İnci AKTAŞ

Profesyonel Yaşa Koçu & Nlp Eğitmeni & Hipnoterapist

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler