Browsing articles tagged with " aile koçluğu"

Çocuğunun Koçu Sen Ol! Birlikte Başarabilirsiniz

Oca 13, 2016   //   by admin   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

aile

Geçmişe bir sünger çekip yeni bir hayata başlamak istiyorsunuz. Bu sizi çok heyecanlandırıyor. Başlangıç için bir tarih bile belirliyorsunuz. Pazartesi…Ama unutmayın, yeni gözler geliştirmediğiniz sürece farklı bir hayat yaşayamayacaksınız. Yine aynı evde aynı yatakta uyanacaksınız. Yine aynı işyerine gidip yine aynı kişilere günaydın diyeceksiniz. Yine aynı kişi olacak yanınızda yatan eşiniz. Onlar değişmeyecek, siz değişeceksiniz. Ve hayatınızın değişmesini istiyorsanız, artık yeni manzaralar aramakla kalmak yerine, yeni gözler geliştireceksiniz..

Osho şöyle der: ‘Hiç bir çocuğun hiçbir amaç gütmeden sadece koştuğunu,bağırdığını, dans ettiğini ve güldüğünü gördünüz mü? Çünkü onun hiç bir şeyi yoktur. Eğer ona; ‘Niçin bu kadar mutlusun?’ diye sorarsanız sizi yanıtlayamayacaktır. Size şaşırmış bir şekilde bakacaktır.. Mutlu olmak için bir nedene ihtiyaç var mıdır? Çocuk ‘neden’ sorusu ortaya atıldığı için çok şaşıracaktır. O, omuzlarını silkecek, kendi yoluna gidecek ve yeniden şarkı söylemeye ve dans etmeye başlayacaktır. Çocuğun hiç bir şeyi yoktur. O, henüz bir başbakan değildir, bir doktor bir avukat değildir, evi veya arabası yoktur. Onun hiç bir şeyi yoktur.. oyuncaklarından başka, belki onlar da yoktur…zaten mutlu olmak için nedene ihtiyaç yoktur.’

Öyleyse çocuklarımıza en iyi olmak gibi belirsiz hedefler koymak yerine belki de sorumluluk sahibi ve dünyaya faydası olan bir insan olmasını sağlamalıyız.

Bunu da asla hap şeklindeki bilgilerde bulamayız. Bugün artık biliyoruz ki danışmanlık yapmak ve bir kişiyi iyi anlamak için derin bir psikoloji bilgisine ihtiyaç yoktur. Doğru soruları sormak ve dinlemek, terapistlerin en çok kullandığı iletişim unsurudur.

Bu eğitim; çocuğunuza öğrenci koçluğu, sınav koçluğu kısacası, yaşam koçluğu yapabilmeniz ve çocuğunuzun sizi danışman olarak seçmesi için hazırlandı.

Çocuklarınızla doğru iletişim kurmak,

Ergenlik sorunlarıyla başedebilmek,

Çocuğunuzun potansiyelini performansa çevirmek,

Sınav kaygısını, sınav stresini ortadan kaldırıp sınavlarda başarı elde edebilmesini sağlamak

En önemlisi de sorumluluk sahibi, mutlu ve huzurlu çocuklar yetiştirebilmek için çocuğunuzun koçu siz olun…Çünkü birlikte başarabilirsiniz.

Sevgiyle kalın,

İnci AKTAŞ & Özlem AKTAŞ

Öğrenci Koçu & Psikolojik Danışman & Yazar

Çocuğunun Koçu Sen Ol-Anne Babalar İçin Koçluk Eğitimine katılmak ve bilgi almak için lütfen bize ulaşın.

Tel: (224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Not: Eğitmenlerimiz ‘Konuşmanızla Hipnoz Edin’ kitabının yazarlarıdır. Ayrıca Çocukların sınav başarısı ve okul başarısı hakkında akademik çalışmalar yürütmektedirler.

Bırakın Problemlerini Çocuğunuz Sahiplensin! Siz Onun Koçu Olun,,

May 14, 2015   //   by inciaktas   //   Kişisel Gelişim, Makaleler  //  No Comments

Çocuklarının herhangi bir problemi olduğunda ve çocuk kendi problemini sahiplendiğinde, anne babalarda harekete geçme isteği uyanır. Sorunu üstlenirler ve çözemedikleri zaman da çoğunlukla kendilerini suçlayıp kötü hissederler. Oysa bu durumda çocuklarımıza iyilik yapmıyor aksine çocuğun hayatı boyunca tüm problemlerinde bize gelmesine sebep oluyoruz.

Insan mükemmel bir kaynak potansiyeline sahiptir ve sorunlarının çözümü kendi içindedir. Bu sizi şaşırtabilir ama çocuklarımızın içinde de aynı sorun çözme yetisi fazlasıyla bulunmaktadır.

Bundan böyle bırakın çocuklarınız kendi problemlerini sahiplensin. Ve kendi çözümlerini kendileri bulsunlar. Çünkü tüm insanlar gibi tüm çocuklarda hayatı boyunca her şekilde irili ufaklı bir çok sorunla karşılaşacaklar. Çocukların içerisinde iyi çözümler bulma konusunda inanılmaz bir potansiyel vardır. Bazen bu potansiyelden biz bile yaralanabiliriz. Sizin sorunlarınıza bile düşünemediğiniz çözümler önerebilirler.

Eğer siz bu potansiyel onlarda varken, hap niteliğinde çözümlere giderseniz alacağınız karşılık her sorunda çözmeniz için size gelmeleri olacaktır. Ayrıca belki de o problemlere çözüm bulamayacağınız zamanlar olacak, bir süre sonra bu durum ağır bir yük yükleyecek omuzlarınıza. Çünkü hiç kimse herkesin her sorununa çözüm üreten sonsuz bir bilgeliğe sahip değildir. Kimsenin elinde sihirli değnek yoktur. Sizin de yok. Ama çocuğunuza koçluk becerileriyle yaklaşırsanız, sorununu kendi kendine çözmeye çalışan çocuğunuza yardımcı ve destek konumunda bulunursanız, ona çok daha fazla yararlı olabilirsiniz.

Çocuklar yardıma ihtiyaç duyar ama en iyi yardım biçimi kendi çözümünü bulma şeklinde yani koçluk yaklaşımıyla yapılan yardımdır. Dinleme, etkili soru sorma ve geri
bildirim süreci çocuğunuza en iyi şekilde yardım etme şansını size verir.

Çocuğunuzun koçu olabilmek için bireysel Öğrenci Koçluğu ve  Aile Koçluğu seanslarına katılabilir ayrıca Çocuğunun Koçu Sen Ol Eğitimlerimize katılmayı düşünebilirsiniz.

Eğitim hakkında detaylı bilgi için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

http://www.akademiplena.com/index.php?id=3&egitim=63

Sevgiyle ve mutluluklar kalın,

İnci Aktaş

Profesyonel Yaşam Koçu & Eğitmen & Yazar

 (224)2434314
Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Çocukta Disiplin Niçin Önemli? Ebeveyn Koçluğu Nasıl Bir Çözüm Olur? – Özlem Aktaş

Son zamanlarda ailelerden duyduğumuz en sık problem, “Çocuğumu disiplin etme konusunda çok zorlanıyorum”. Yeni çağın çocukları ile uğraşmak çok zor, öğretmenlerden gelen geri bildirim. Geleceğe nasıl bir nesil oluşturduğumuzla ilgili kaygılar yüksek. Aileler, öğretmenler disiplin konusunda sıkıntılı dönemler geçirmekte. Gelecekten kaygılılar ve kuşku içindeler. Aslında çok fazla uyarıcının olduğu çağımızda ailelere ve öğretmenlere hak vermemek elde değil. Belki de kendimizi başarısız hissetmemize sebep olan dinamikleri iyi kavrarsak bu mücadeleyi keyifli ve başarılı bir şekilde yönetebiliriz. Disiplin niçin gerekli? Disiplin ne demek ? Bazen disiplin konusu fazla yargılayıcı, tutucu, baskıcı, çocuğun haklarını ihlal etmekle karıştırılabiliyor. Disiplin, çocuğa nasıl hareket edilmesi gerektiğinin öğretilmesidir. Disiplin sürecinde çocuğa öncelikle ebeveynlerin kuralları, inançları, değerleri iyi aktarılabilmeli ve söz ve eylemlerle somut bir şekilde ifade bulmalıdır. Çocuğa genel geçer ve istikrar içermeyen kurallar belirlenmesi yarardan çok zarar getirir. Disiplin ile çocuğun dürtüsel  hareketleri kontrol edilir. Çünkü çocuklar dürtüleri ile hareket ederler. Daha sağlıklı karar verecek bilinçli iradeleri gelişmemiştir. Ancak disiplini etkili yapan akla, mantığa uygun olmasıdır. Çocuktan yapamayacağı, mantık dışı beklentiler içinde olmak çocuğun sağlıklı gelişimini engeller. Disiplin süreci çocuğun gelişimine uygun olmalıdır. Çocuklara birşey öğretmenin yolu örnek olmaktır. Sigara içen bir ebeveynin sigaranın zararlarından bahsederek, çocuğuna sigarayı yasaklaması çok etkili olmayacaktır. Ailesini gözlemleyen çocuk, ailesinin davranışlarını esas alacaktır. Çünkü iletişimde sözlerden çok davranışlar etkilidir. Eğer çocuğumuzda olumlu davranış oluşturmak istiyorsak ona örnek olarak, onunla birlikte hareket etmek gerekir. Sofrada nasıl yemek yenileceğini söylemenizdense nasıl yenileceğini sizi gözlemleyerek  öğrenecektir. Disiplini, çocukta olumlu davranış kazandırmak için kullanırız ve çocukları disiplin ederken esas alacağımız  temel ilke, standartlarınızı belirlerken yeterince açık ve net olmamızdır. Bir davranışın neden yapılmaması gerektiğinin yerine hangi olumlu davranışı yapması gerektiğini  gerekçeleri ile net açıklayabilmelisiniz.

Çocukta iyi davranışlar geliştirmek çaba ister. İlkelerinizin, standartlarınızın olmasını gerektirir. Aile olarak nasıl bir çerçeve çizmeniz, nasıl kurallarınız olacağını ve en önemlisi daha doyumlu, daha sağlıklı ilişkiler geliştirilmesi için ebeveyn koçluğu iyi bir araçtır. Olumlu davranış hepimizin istediği bir şeydir ve en önemlisi olumlu davranışların ve alışkanlıkların kalıcılığını sağlamaktır. Çocuğa olumlu davranış geliştirme konusunda, aileye çok büyük bir iş düşer. Çocuklar öncelikle ailelerini örnek model alırlar. Çocuğunuzda beğenmediğiniz bir davranış  gözlemlediğinizde öncelikle kendimizde neyi değiştirmemiz gerektiğini sormaktan işe başlamalıyız. Çocuklarımız bizleri örnek alıyor, bu sebeple hayatta başarılı ve doyumlu bireyler yetiştirebilmek için disiplin sürecini iyi anlamak ve iyi uygulamak gerekiyor. Yaptıklarımızda örnek olarak, çocuklarımızın iyi davranışlarını sık sık onaylayarak, taktir ederek, onları başarılarında överek, kısacası sık sık geri bildirim vererek; olumsuz davranışlarında ise sessizliğimizi koruyarak ve olumlu davranış yaptığında doğru olanın bu davranış olduğunu vurgulayarak olumlu davranış kalıplıpları geliştirmek mümkündür. Ancak öncelikle herşeyde olduğu gibi sevgi gelir. Sevginin koşulsuz bir şekilde sunulduğu her ortamda disiplin, saygı, gelişim çok kolay gerçekleşecektir. Çocuklarımız en değerli varlıklarımız; çocuk gelişimine önem vermek toplum olarak hepimizin sorumluluğu. Koşulsuz sevgi ve bilgilenme ile herşeyi değiştirmek mümkün. Ebeveynler koçluk becerileri öğrenerek çocuklarına daha doyumlu bir aile hayatı sağlayabilir ve farkındalıklarını geliştirebilirler. Çocuklarımızın değişmesini çaresizce beklemek yerine, süreci bilinçli ve keyifle yaşamak bizim elimizde. Öncelikle sevgiyle değişmeyi isteyerek başlayabiliriz. Keyifli, sağlıklı, doyumlu ailelere ihtiyacımız var. Elbirliği ile çalışarak bunu gerçekleştirebiliriz. Değişim içimizde başlar, bunu hatırlayın ve sevgiyle kalın.

Özlem Aktaş – Ebeveyn,  Aile Koçu

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Makaleler Categories

Ara

Kategoriler