Browsing articles tagged with " Ebeveyn koçluğu"

Çocukta Disiplin Niçin Önemli? Ebeveyn Koçluğu Nasıl Bir Çözüm Olur? – Özlem Aktaş

Son zamanlarda ailelerden duyduğumuz en sık problem, “Çocuğumu disiplin etme konusunda çok zorlanıyorum”. Yeni çağın çocukları ile uğraşmak çok zor, öğretmenlerden gelen geri bildirim. Geleceğe nasıl bir nesil oluşturduğumuzla ilgili kaygılar yüksek. Aileler, öğretmenler disiplin konusunda sıkıntılı dönemler geçirmekte. Gelecekten kaygılılar ve kuşku içindeler. Aslında çok fazla uyarıcının olduğu çağımızda ailelere ve öğretmenlere hak vermemek elde değil. Belki de kendimizi başarısız hissetmemize sebep olan dinamikleri iyi kavrarsak bu mücadeleyi keyifli ve başarılı bir şekilde yönetebiliriz. Disiplin niçin gerekli? Disiplin ne demek ? Bazen disiplin konusu fazla yargılayıcı, tutucu, baskıcı, çocuğun haklarını ihlal etmekle karıştırılabiliyor. Disiplin, çocuğa nasıl hareket edilmesi gerektiğinin öğretilmesidir. Disiplin sürecinde çocuğa öncelikle ebeveynlerin kuralları, inançları, değerleri iyi aktarılabilmeli ve söz ve eylemlerle somut bir şekilde ifade bulmalıdır. Çocuğa genel geçer ve istikrar içermeyen kurallar belirlenmesi yarardan çok zarar getirir. Disiplin ile çocuğun dürtüsel  hareketleri kontrol edilir. Çünkü çocuklar dürtüleri ile hareket ederler. Daha sağlıklı karar verecek bilinçli iradeleri gelişmemiştir. Ancak disiplini etkili yapan akla, mantığa uygun olmasıdır. Çocuktan yapamayacağı, mantık dışı beklentiler içinde olmak çocuğun sağlıklı gelişimini engeller. Disiplin süreci çocuğun gelişimine uygun olmalıdır. Çocuklara birşey öğretmenin yolu örnek olmaktır. Sigara içen bir ebeveynin sigaranın zararlarından bahsederek, çocuğuna sigarayı yasaklaması çok etkili olmayacaktır. Ailesini gözlemleyen çocuk, ailesinin davranışlarını esas alacaktır. Çünkü iletişimde sözlerden çok davranışlar etkilidir. Eğer çocuğumuzda olumlu davranış oluşturmak istiyorsak ona örnek olarak, onunla birlikte hareket etmek gerekir. Sofrada nasıl yemek yenileceğini söylemenizdense nasıl yenileceğini sizi gözlemleyerek  öğrenecektir. Disiplini, çocukta olumlu davranış kazandırmak için kullanırız ve çocukları disiplin ederken esas alacağımız  temel ilke, standartlarınızı belirlerken yeterince açık ve net olmamızdır. Bir davranışın neden yapılmaması gerektiğinin yerine hangi olumlu davranışı yapması gerektiğini  gerekçeleri ile net açıklayabilmelisiniz.

Çocukta iyi davranışlar geliştirmek çaba ister. İlkelerinizin, standartlarınızın olmasını gerektirir. Aile olarak nasıl bir çerçeve çizmeniz, nasıl kurallarınız olacağını ve en önemlisi daha doyumlu, daha sağlıklı ilişkiler geliştirilmesi için ebeveyn koçluğu iyi bir araçtır. Olumlu davranış hepimizin istediği bir şeydir ve en önemlisi olumlu davranışların ve alışkanlıkların kalıcılığını sağlamaktır. Çocuğa olumlu davranış geliştirme konusunda, aileye çok büyük bir iş düşer. Çocuklar öncelikle ailelerini örnek model alırlar. Çocuğunuzda beğenmediğiniz bir davranış  gözlemlediğinizde öncelikle kendimizde neyi değiştirmemiz gerektiğini sormaktan işe başlamalıyız. Çocuklarımız bizleri örnek alıyor, bu sebeple hayatta başarılı ve doyumlu bireyler yetiştirebilmek için disiplin sürecini iyi anlamak ve iyi uygulamak gerekiyor. Yaptıklarımızda örnek olarak, çocuklarımızın iyi davranışlarını sık sık onaylayarak, taktir ederek, onları başarılarında överek, kısacası sık sık geri bildirim vererek; olumsuz davranışlarında ise sessizliğimizi koruyarak ve olumlu davranış yaptığında doğru olanın bu davranış olduğunu vurgulayarak olumlu davranış kalıplıpları geliştirmek mümkündür. Ancak öncelikle herşeyde olduğu gibi sevgi gelir. Sevginin koşulsuz bir şekilde sunulduğu her ortamda disiplin, saygı, gelişim çok kolay gerçekleşecektir. Çocuklarımız en değerli varlıklarımız; çocuk gelişimine önem vermek toplum olarak hepimizin sorumluluğu. Koşulsuz sevgi ve bilgilenme ile herşeyi değiştirmek mümkün. Ebeveynler koçluk becerileri öğrenerek çocuklarına daha doyumlu bir aile hayatı sağlayabilir ve farkındalıklarını geliştirebilirler. Çocuklarımızın değişmesini çaresizce beklemek yerine, süreci bilinçli ve keyifle yaşamak bizim elimizde. Öncelikle sevgiyle değişmeyi isteyerek başlayabiliriz. Keyifli, sağlıklı, doyumlu ailelere ihtiyacımız var. Elbirliği ile çalışarak bunu gerçekleştirebiliriz. Değişim içimizde başlar, bunu hatırlayın ve sevgiyle kalın.

Özlem Aktaş – Ebeveyn,  Aile Koçu

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Master Certified Coach (Uzman Koçluk Eğitimi)

Kas 19, 2012   //   by admin   //   Eğitimler  //  No Comments

Master Certified Coach ( Uzman Koçluk Eğitimi)

Çağımızın yükselen değerlerinden biri olan KOÇLUK ile, önce kendi yaşamınızda, sonra çevrenizdekilerin yaşamında farkındalık yaratarak, bu farkındalığı profesyonel hayata taşıyıp insanların gelişimine sürekli katkıda bulunacağınız bir meslek sahibi olmak ister misiniz?
Yaşam Koçluğu, koç ile danışan arasında kurulan planlı bir gelişim sürecidir. Bu süreçte, danışanın aile, kariyer, ilişkiler, sağlık, hobiler, mali durum ve kişisel gelişim gibi tüm yaşam alanlarını ele alan ve bu alanlardaki tatmin olma düzeyini artırmak için uygulanan “şimdi”ye ve “geleceğe” odaklı planlı ve sistemli bir gelişim ilişkisidir.
Uzman Koçluk eğitimi içinde, Yaşam Koçluğu, İlişki Koçluğu, Ebeveyn Koçluğu, Öğrenci koçluğu, Yönetici Koçluğu , Kariyer Koçluğu , Satış Koçluğu, Takım Koçluğu, Performans Koçluğu ve Kurumsal Koçluk bulunmaktadır.
Uzman Koçluk Eğitimine, Yaşam Koçluğu Eğitimini tamamlamış kişiler katılabilir.

Eğitimin Hedefi

Bu eğitimi alan sonucunda katılımcılar, kişilerin dünyayı kendi kişisel gerçekliklerine göre temsil ettiklerini ve bunları öğrenmenin ve kişilere gösterebilmenin yollarını öğrenirler. İnsan davranışlarının gerisindeki dinamikleri fark ederler. Koçluk becerilerini kullanacakları durumları öğrenirler. Duygu ve ruh hallerinin yönetimi becerileri gelişir. Tüm alanlarda kişilere koçluk yapabilecek becerileri geliştirirler.

Uzman Koçluk Eğitimi Konu Başlıkları

• Koçluk Becerilerinin Geliştirilmesi
• Değişime Koçluk Etmek
• Yaşamın Sadeleştirilmesi
• Yaşam Dengesinin, Kurallarının ve Sınırların Belirlenmesi
• Etik Kurallar ve Mesleki Standartlar
• İleri Düzey Koçluk Yetkinliklerin Kullanılması
• Koçluk ve Öğrenme Döngüsü
• İnsan Davranışları
• Gerçeğin İçsel Temsili
• Huzur, Sağlık Konularına Koçluk
• Yaşam Amacı ve Tutku Oluşturma
• Meta Yapıları Ortaya Çıkarma
• Paradigmalar ve İnsiyatif Alma Becerilerinin Geliştirilmesi
• Değerler Analizi ve Değerlere Koçluk
• Hedef ve Stratejileri Belirleme
• İş ve Mali Konularına Koçluk
• Süreç Tasarımı ve Yönetimi
• Motivasyon ve İlgi Oluşturma
• Koçluk İşi Kurma ve Başvuru Ağı Oluşturma
• Koçluk Uygulamaları

Eğitimin Süresi

90 saat ve koçluk seans uygulamaları ve koçluk seansları boyunca mentörlük desteği

Yaşam Koçluğu Eğitimine Katılım Seçenekleri

Koç adaylarımıza iki farklı eğitim seçeneği sunuyoruz.
1. Hafta içi günlerde / 2 gün 5 hafta   Saat: 11:00-17:00
2. Hafta sonu günlerde / 1 gün 10 hafta sonu   Saat: 11:00-17:00

 

Eğitim Bedeli

Detaylı bilgi için bizimle irtibata geçiniz.
Tel: 0 (224) 243 43 14


Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ara

Kategoriler