Browsing articles tagged with " inançlar"

Alışkanlıklarınızı Değiştirin Hayatınız Değişsin – Yaşam Koçu ve NLP Uzmanı Özlem Aktaş

Kas 25, 2011   //   by admin   //   Kişisel Gelişim, Makaleler  //  No Comments

Alışkanlıklarınızı Değiştirin Hayatınız Değişsin 

Yaşam Koçu ve NLP Uzmanı Özlem Aktaş

Hayatınıza bir bakın. Günlük yaşadıklarınıza, olaylara verdiğiniz olağan  tepkilerinize bir bakın. Verdiğimiz tüm tepkiler alışkanlıklarımızın sonucudur. Günlük hayatımızı, yaşadıklarımızı, yaşattıklarımızı; düşüncelerimizle ve alışkanlık kalıplarımızla biz yaratıyoruz.  Eğer olaylara verdiğiniz tepkiden, yaşadıklarınızdan ve sonuçlarından memnun değilseniz, bir şeylerin değişme zamanı gelmiş demektir. Önce hayatınızda sizi tatmin olmaktan alıkoyan, mutluluğunuzu engelleyen düşünce kalıplarınızı belirlemeniz gerekmektedir. Örneğin, bir yanınız harika bir ilişkiye sahip olmayı isterken, düşüncelerinizin ve inanç sisteminizin temelinde karşı cinsin güvenilmez olduğu inancı yatıyorsa ne yazık ki o istediğiniz harika sadakat ve güven dolu ilişkiye sahip olamazsınız. Çünkü kendinize güvensizliklerle dolu öyle bir dünya yaratırsınız ki karşınıza gelen kişiye mutlaka bunu hareketlerinizle, davranışlarınızla yansıtırsınız. Güvensizlikle ve güvensizliğin sonucu oluşan kıskançlıkla  dolu bir ilişkinin de ne kadar sağlıklı olmasını beklersiniz?  Bu durum artık sizi yoruyor, yıpratıyor ve artık daha sağlıklı ve dengeli bir ilişki kurmak istiyorum diyorsanız önce düşünce şekliniz üzerinde düşünmekle işe başlamalısınız. Olayları nasıl algılıyor ve değerlendiriyorsunuz? Değiştirmek istediğiniz size artık yarar sağlamayan alışkanlığınızı ve düşünce şeklini bulun. Bunu tespit edebilmek  yapılacak ilk ve önemli bir adımdır. Sorunun ne olduğunu bulursanız çözüm yolları da birer birer belirmeye başlayacaktır. Şimdi sorun belli olduysa çözüm için değişikliği istemek ve adım atmak gerekir. Kötü ve artık size fayda sağlamayan alışkanlıklarınızı değiştirmek için 21 gün yeterlidir. Eski sizi sınırlayan, mutluluğunuzu ve ilerleme şansınızı elinizden alan düşünce yapınızı değiştirip, yerine yepyeni sizi yaratacak harika alışkanlıkları edinmek için sadece 21 gün gerekli.

Örneğin, yeme alışkanlığınızdan memnun değilsiniz ve değiştirip sağlıklı beslenmeye başlayıp, istediğiniz hayal ettiğiniz kiloya ulaşmak istiyorsunuz. Bunun için yapmanız gereken öncelikle, niyetinizden emin olun. Sağlıklı yaşamayı ve arzuladığınız kiloya ulaşmayı gerçekten istiyor musunuz ? Eğer gerçekten kararlıysanız, hedefinizi kağıda döküp gözünüzün önünde bulundurmak işe yarayacaktır. Ayrıca hedefinizi gerçekten istemenizin gerekçelerini yazın. Eğer bir şeyi tutkuyla istiyorsanız ona ulaşırsınız ve bir şeyleri gerçekleştirmek için en az 20 tane geçerli neden bulmalısınız. Yeterince neden varsa, değişim kaçınılmazdır. Sizi hedefinize ulaşma yolculuğunda desteklemeyen, olumsuz insanları çevrenizden uzaklaştırın.  Her başardığınız küçücük bir ilerlemede kendinizi ve başarınızı taktir edin. Son olarak da olumlamalarla, yani olumlu cümlelerle her gün başarabileceğinizi kendinize hatırlatın.  Bütün bu uygulamaları 21 gün boyunca tekrar ettiğinizde alışkanlığınız haline gelecektir. Bir şeyin değişmesi için 21 gün yeterli. Bilinçaltı yeni düşünce ve davranış şeklinizi yeni sizin gerçekliğiniz olarak algılamaya ve davranışlarınıza yansıtmaya başlayacaktır.  Alışkanlıklarınızı değiştirdiğinizde davranışlarınız hayatınız ve kaderiniz değişecektir. Bunu daima hatırlayın.

Sevgiyle kalın.

Yaşam Koçu ve NLP Uzmanı Özlem Aktaş

(0224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

İnançlar Yaratabilir De Yıkabilir De

Eki 27, 2011   //   by inciaktas   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

Ne düşünüyorsak oyuz. Biz her neysek düşüncelerimizden doğar, düşüncelerimizle biz dünyamızı yaparız. – BUDA

İnanın, gerçekten inanın, istediğiniz her şeye sahip olabilirsiniz. Dünyayı yerinden oynatabilirsiniz. Zengin olabilirsiniz, sağlıklı olabilirsiniz, ünlü, başarılı, artist, ressam, şarkıcı, doktor, anne, sevgili, eş… Her ne istiyorsanız o olabilirsiniz. Ama birçok insan dünyayı yerinden oynatabileceğine inanmaz. Bu yüzden de yapamaz.

Nedir inanç? Herhangi bir şey konusunda kesin emin olma durumudur. Hayatımızı biçimlendiren yaşadığımız olaylar değildir. Bizim o olaylara ne anlam yüklediğimiz ve sonuçta nasıl bir inanç geliştirdiğimizdir. Doğru inançları geliştirmeden önce tüm yanlış inançlarımızdan doğan başarısızlıklarımıza katlanmak zorunda değiliz.

Siz, inanmanın gücünü zaten biliyorsunuz. Nasıl kendi kendini gerçekleştirdiğine hepimiz hayatımızda birkaç kez şahit olmuşuzdur. İnandığınız ve güvenle beklediğiniz, olması için elinden geleni yaptığınız her şey mutlaka gerçekleşir.

Neyse ki bu kadar güçlü bir silaha hepimiz sahibiz. Ve iyi haber daha da geliştirebiliriz. Neden mi bunu bir habermiş gibi veriyorum size? Çünkü biz insanlar duygusal kısa yollar gibi inançlar konusunda da kısa yollar geliştiririz.

Buna psikolojide ‘ Toplumsal Kanıt İlkesi’ denir. ‘İknanın Psikolojisi’ kitabının yazarı Robert B. Cıaldını, kitabında bu ilkeyi şöyle açıklar. İnsanlar bir durumda neye inanması veya nasıl davranması gerektiğine karar vermek için diğer insanların davranışlarına ve neye inandıklarına bakarlar. Toplumsal kanıt en çok iki durumda etkilidir. Birincisi belirsizlik, ikincisi benzerlik.

Biz insanlar oturup hayatımızı kendi inançlarımıza göre biçimlendirmek yerine, hele ki bir belirsizlik anında , toplum neye inanıyorsa ona inanarak biçimlendiririz. Düşünmediğimiz ise şu; ya o inanç bizi güçsüzleştiriyorsa?

‘Bütün erkekler aldatır.’ Bu yaygın olarak kullanılan bir inanç değil midir? Oysa ki hem erkek kadın arasındaki duygusal ilişkiyi, hem çocukların ruhsal dengesini, hem de bu inancın getirdiği ithamdan nasibini alan erkekleri olumsuz yönde etkilemez mi?

‘Zaman kötü, dünya tehlikeli!’ Bu inanca neye göre bağlandık? Kime göre doğru bu inanç? Bazı olumlu inançlar bile (Örneğin: Her şey olacağına varır.) kişiye sınırlama getirirken, nasıl olur da bu kadar kısıtlayıcı inançlara körü körüne bağlanabiliyoruz?

İyi bir hayata yalnızca düşlediğimiz ve kendimize ona sahip olma iznini verdiğimiz sürece ulaşırız. Bu yüzden iyi bir hayata sahip olma iznini kendinize verin. Evren bize sınır koymaz, biz inançlarımızla sınırlarız kendimizi. İnandığınız kadarına sahip olursunuz.

Öyleyse inançlarınızı test etmeye bugün başlayın. İlk aşama, oturun ve bugün kullandığınız güçsüzleştirici inançlarınızı düşünün. Bugün kendinize ne hatırlatıp durdunuz? Hangi inançlarınıza göre hareket ettiniz? Kendinizi sınırladınız mı? Ya da olumlu bir inancınız sayesinde elde ettiğiniz bir şey oldu mu bugün?

Merak ediyor musunuz? Lütfen bir düşünün. Elinize bir kağıt kalem alın. Başlayın yazmaya. Hangi olumsuz inançlara sahipsiniz? Hepsini yazın. Bireysel inançlarınızla başlayın. ‘Ben bu işi asla yapamam.’, ‘Ben şarkı söyleyemem’, ‘Beni kimse sevmiyor.’ ‘Asla başaramayacağım.’ Sonra evrensel inançlarınıza geçin. ‘Dünya kötüdür. Hayat acımasızdır.’ Gerçekten buna inanıyor musunuz? Daha sonra olumlu inançlarınıza geçin. Gerçekten size bir şey katıyor mu?

Olumlu ve olumsuz inançlarınızı yazdıktan sonra ilk işi sizi kısıtlayan inançlarınızdan kurtulmak olacak. Onları iyice anlayın. Ne kadar gülünç olduklarına hayret edin. Kendinize sorun. Buna gerçekten inanıyor muyum? Bu inanç hayatımı hangi yönde etkiliyor? Daha önce yazdığım yazılarda insanların yaptıkları her şeyi acıdan kaçmak için yaptığından söz etmiştim. Olumsuz inançlarınızı katlanılmaz acılara bağlayın. Bu inançları sürdürürseniz başınıza gelebilecek en kötü şeyleri düşünün. Ancak bu inançtan vazgeçtim demek yetmez. Yerine yenilerini koymalısınız. Sizi güçlendiren, sahip olmanız için güdüleyen inançlar. Sürekli olarak kendinize ben bunu benimsedim deyin.

İkinci aşama ise zaten sahip olduğunuz olumlu inançları güçlendirmektir. İnançlarınıza şöyle bir bakın, onlara adanabilir misiniz? Sizin hayatınızı değiştirebilirler mi? Bu güçlendirici inançlar arasında sizi en çok güçlendirecek olan inancı seçin. Ona iman edin. Nedir iman? İman ettiğiniz bir şeyi tartışmazsınız. Koşulsuz şartsız ona inanırsınız. Sorgulamazsınız. Olup olmayacağını, varlığını yokluğunu, sonuçlarını… İman etmek olduğunu bilmektir. Sahip olduğunuz inancı sanki onu yaşıyormuş gibi davranabilmektir. İnançlar öldürebilir. İnançlar yaşatabilir.

En çok yapmayı istediğiniz şeye, en çok olmayı istediğiniz kişiye dair inancınıza iman edin. Bundan sonraki hayatınızda ona bağlı yaşayın. Planlarınızda ve eylemlerinizde esnek olun ama inançlarınız hep sağlam ve güçlendirici olsun.

Ve son söz: “İlaçlar her zaman şart değildir. Ama inanç her zaman şarttır.”    Norman Cousıns

Sevgiyle kalın..

İnci AKTAŞ

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Gelişim ve Performans Koçluğu

May 2, 2011   //   by admin   //   Performans Koçluğu  //  No Comments

“İnsanoğlunun içinde uyuyan güçler vardır; kendisi bilse şaşırır, çünkü bu güçlere sahip olduğu aklından bile geçmez. Bu güçler uyandırılıp eyleme geçirilebilse, o kişinin hayatında büyük bir devrim yer alırdı.”

Orison Swett MARDEN

Yüksek performans için bireylerin önlerindeki gerek kendi yarattıkları gerekse çevrenin sebep olduğu engelleri kaldırabilmelerine yardımcı olmak gerekir.Bu engeller genellikle bireylerin kendileridir. İnançlar üzerinde çalışılarak sağlanan transformasyonla yüksek performansa sahip çalışanlar, başarılı bireyler olmak mümkün.

Kariyerinde veya hayatının her alanında kişisel verimliliğini arttırmak isteyen kişiler performans koçluğundan yararlanabilir. Çalışanların gelişmeye açık yönleri ve iş hedeflerine dönük yapılan bir çalışmadır. Koç ile danışan, süreç boyunca bireyin hedefleri ve geliştirmek istediği yetkinliklerine göre eylem planı hazırlamakta ve buna uygun şekilde hızla harekete geçilmektedir.

Performans koçluğunun faydaları şunlardır;

·       Kişisel farkındalığın arttırılarak,  stres düzeyinizi düşürmek

·        Sorunların altında ezilmiş değil, sorunları çözen konumunda olmak

·        Krizleri günlük iş yaşamın fırsatları olarak görüp, olağanüstü krizleri yöneten biri haline gelerek hayatınızı    sadeleştirmek

·        Potansiyelinizi ortaya çıkararak performansını arttırmak

·         Kendinizden en üst düzeyde verim almanızı sağlamak

·         Kendinizi ifade yeteneğinizi ve iletişim becerilerinizi geliştirmek

·         Verimliliğinizi etkileyen faktörlerle yüzleşerek çözüm üretmek

·         İş  ve özel yaşam dengesini kurabilmek

Ayrıca Bireysel ya da Kurumsal olarak yürüttüğümüz bu süreçte;

  • Sağlıklı zihin-beden ilişkisi
  • Dengeli yaşam
  • Özgüven-özsaygı-özdeğer
  • Odaklanmış stratejiler
  • Yüksek motivasyon
  • Kaynakların doğru kullanılması
  • Yüksek performans
  • Yaratıcı düşünme
  • Esneklik
  • Değişimi yönetebilme becerisi kazanma hedeflerine ulaşılmaktadır.

Bize Ulaşın

Tel : 0 (224) 243 43 14

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ara

Kategoriler