Siz, Sizin Kim Olduğunuzu Biliyor Musunuz?

Nis 18, 2011   //   by admin   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

Siz kimsiniz? Bu soruyu sorduğumda hep benzer cevaplar alırım. Genelde isim söylenir doğrudur. En geniş kapsamlı kimlik tanımı yapanlar mesleklerini söyler. Bu kadar! Ancak kimlik bu kadar basit bir kavram değildir.

Kim olabileceğimizi gerçekten tasarımlayabiliriz. Biz insanlar kendimizi kötü hissetmek için bir çok yol yaratmışızdır. Kimlik boyutunda… Örneğin; ben çirkinim. Bu basit bir cümledir ilk başta. Sonra yavaş yavaş dilimize yerleşir ve kendimiz hakkındaki düşüncemiz olur. Sonra bunu hissetmeye başlarız ve duygumuz dönüşür. Sonra bu yeni hislerimize ve düşüncelerimize layık olmaya çalışırız, davranışlarımızı buna göre düzenleriz. Ve Gandhi’nin de dediği gibi;

“Sözlerinize dikkat edin düşüncelerinize dönüşür,

Düşüncelerinize dikkat edin duygularınıza dönüşür,

Duygularınıza dikkat edin davranışlarınıza dönüşür,

Davranışlarınıza dikkat edin alışkanlıklarınıza dönüşür,

Alışkanlıklarınıza dikkat edin değerlerinize dönüşür,

Değerlerinize dikkat edin karakterinize dönüşür,

Karakterinize dikkat edin kaderinize dönüşür.”

Öyleyse tek bir cümle kimlik boyutuna taşındığında kaderimizi biçimlendirebiliyorsa ve tekrar tekrar yaptıklarımız yavaş yavaş kimliğimize dönüşüyorsa, bir durup düşünüp kendimize ben kimim diye sorsak iyi etmez miyiz?

Kim olduğumuz konusunda yeni inançlar geliştirebiliriz. Buna istinaden davranışlarımız da değişip yeni kimliğimizi destekler hale gelir. Bundan böyle kendiniz için söylediklerinize dikkat edin. Siz kimsiniz? Bir düşünün, verdiğiniz cevaplardan memnun musunuz?

Bazen kabul etmesek de mutsuzluğumuzun ya da tıkanmışlığımızın sebebi kendi hakkımızda kimlik boyutuna taşımız olduğumuz düşüncelerimizdir. Ben çirkinim, başarısızım, beceriksizim, aptalım, zavallıyım…

Gelin kendimizi tekrar yapılandıralım. Kimliğinizde neler olsun isterdiniz. Ben öğretmenim, ben anneyim, ben neşe kaynağıyım, ben başarılı bir iş adamıyım, ben akıllı bir öğrenciyim, ben zekiyim vs. Ne olmak isterdiniz? Hemen şu anda karar verin. Heyecanlı değil mi? Ve hemen şimdi bu yeni kimliğinizle tutarlı bir biçimde yaşamaya başlayın ve çevrenizdeki herkese bunu duyurun.

Artık yeni kimliğimize büründüğümüze göre, o kimliğe göre düşünmeye, hissetmeye ve davranmaya başlayabiliriz. İşte o zaman biz, o ‘tasarımladığımız insan’ oluruz. Hem de ta kendisi oluruz…

Tıkanmışlıkları çözmek her zaman mümkündür. Karanlığı aydınlatmak için o kadar da fazla ışık gerekmeyebilir…

Sevgiler…

NLP Uzmanı ve Yaşam Koçu İnci AKTAŞ

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler