Sosyal Fobi ve Nefes Terapisi

Şub 4, 2016   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

“İş hayatım berbat. Sanki kendi kendimi baltalıyorum. İnsan kendi işini kendi bozar mı? Ağzımdan çıkan kelimelere ve davranışlarıma hakim olamıyor, iş anlaşmalarımı berbat ediyorum.”

Elektronik mühendisi genç danışanımın hikâyesini dinledikten sonra “sosyal fobi”si olduğu ve zihninde yarattığı noksanlık algısıyla, iş, aile ve sosyal ilişkilerinde sorun yaşadığını gözlemledik.

Suçlanmaya, beğenilmemeye, başkaları tarafından olumsuz eleştirilip kabul edilmemeye duyarlı hale gelmişti.

Sosyal fobi çok çeşitli nedenlerle gelişen ve sık görülen kaygı ve korku durumudur. Sosyal fobisi olanlar eleştirilme, küçük düşme, reddedilme, rezil olmaktan korkarlar. Kendilerini değersiz ve beceriksiz olarak nitelerler. Bu nedenle toplumdan kaçınma ve içe çekilme eğilimi gösterirler. Yakın ilişkiler kuramaz, sosyal ortamlardan uzaklaşırlar. Eksik ve kusurlu olma korkusuyla savaştıkça kendini beceriksiz, aptalca davranışlar sergilerken bulabilirler. Tıpkı danışanım gibi. Başkalarıyla kendini kıyaslar, değersiz bulur, diğerlerinin suistimâline maruz kalabilir.

Bu tür sosyal fobinin kökeninde çocukluk döneminde, kendini sevme ve değerli hissetme konusunda yaşanmış herhangi bir travma olabilir.

Birey çocukluk döneminde;

-Aile üyelerinin, arkadaşların ve öğretmenlerin eleştirel davranış ve cezaları, anne ve babası tarafından reddedilmiş ve sevilmemiş olabilir.

-Bir aile ferdi tarafından cinsel, fiziksel ve duygusal tacize uğramış olabilir.

-Kardeşleriyle kıyaslanmış ve aşağılanmış olabilir.

-Aile içinde herhangi bir nedenden ötürü suçlanmış olabilir.

Danışanıma uyguladığımız terapi seanslarının sonucunda, sosyal fobisinin kaynağının ilkokul öğretmeninin yanlış tutum ve davranışı olduğunu bulduk. Andımızı okumak üzere çıktığı kürsüde başarısız olunca, başarı hırsı olan öğretmeninin, ”Beni tüm okula rezil ettin” diyerek herkesin içinde azarlaması ve bazı arkadaşlarının gülerek tepki vermesi dahası, eğitim boyunca öğretmenin benzer davranışları.

Şimdi “ ne var canım bunda” demeyin. Bir insan hayatını mahveden, aile, eş, çocuk, eğitim ve iş hayatına kadar yansıyan 20 yıllık travmatik yolculuk. Öğretmenin kişilik özelliği ve olumsuz tutumu, çocukların psikolojisinde, rezil olma, alay edilme, beğenilmeme, beceriksiz ve noksan olduğu algısı yaratabilir. Zihnine kusurluluk tohumu atabilir. Daha sonra bireyin yaşadığı her olayda önüne geçer, tohumu besler korkuları dallanıp budaklanır. Mutsuz ve tatminsiz bir hayata sebep olabilir.

Sandığımızdan çok fazla insan sosyal fobi belirtileri gösteriyor.

Eğer;

-İlgi odağı olmaktan

-Toplum içinde konuşmak, yemek-içmekten

-Tanımadığınız biriyle yüz yüze ya da telefonla konuşmaktan

-Yetkili biriyle konuşmaktan

-Misafir ağırlamaktan ve misafir olmaktan

-İkili ilişkilerde aşırı çekingen olup harekete geçmekten

-Eğitim hayatında sözlü iletişim kurmaktan

-İş hayatında eleştiri almak ve küçük düşmekten

-Genel tuvaletleri kullanmaktan

Korkuyorsanız sosayal fobi belirtileri sergiliyor olabilirsiniz.

Sosyal fobinin her türü, beynimizin amigdala bölgesinde oluşur. Burası duygu merkezi olup korku ve kaygıdan sorumludur.

Nefes terapi ile beynimizin yeterli oksijeni alması sağlanır. Transformal nefes ve holotropi ile bedendeki oksijen ve karbondioksit dengesi olması gerektiği gibi devindiğinde, sempatik ve para sempatik sinir sistemi aktive olur. Beynimizin duygu merkezindeki olumsuz tüm duygular dönüşmeye başlar. Doğru nefes tıpkı bir anti-virüs programı gibi işleyerek korku ve kaygı gibi güçlü olumsuz duygular kontrol altına alınabilir.

Hicran İpekbağlar :& Nefes Terapisti

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler