Birey Olmak ve 12 İşareti – Kişisel Gelişim & Koçluk

May 22, 2019   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments
Birey Olmak ve 12 İşareti – Kişisel Gelişim & Koçluk
Birey olmak bazen içeriğinden fazla veya başka anlamlar yüklenebilen bir kelimedir. Yanlış anlamla eşitlendiği kelimeler arasında bencil olmak, benmerkezci olmak, sadece kendi haklarını korumak, fazla özgür olmak, toplumu umursamamak sayılabilir.
Türkçe’miz o kadar zengin bir dil ki bütün kelimeleri tek anlamda toplamaya çalıştığımız için ne yazık ki bu anlam zenginliğini köreliyor. Halbuki anlam arttıkça yaşam da zenginleşir. Bu saydığım kelimelerin hepsinin anlamı ve yaşanılış biçimi pratik hayatta birbirinden tamamen farklıdır.
Burada birey olmanın teorik bir tanımını verme gereği duymuyorum. Çünkü istediğim şey birey olmanın anlamını yaşayarak bir koçluk anlayışı içinde içselleştirmeniz. Birey olmak bir bir sayılabilmekten çok daha fazlasıdır. Birey olmak bir tanım değil bir anlamdır ve kişinin doğduğu, adının konulduğu andan itibaren kendine ait, kendine özgü varlığını hissedebilme yaşayabilme ve etrafına anlatabilme/ gösterebilme sürecidir. Doğumdan ölüme kadar olan bu süreçte, sonuna kadar, kendinin öğretmeni ve öğrencisi olabilme hikayesidir.
Çok yerde söylediğim gibi, bildiğimiz şey değil yaptığımız şey bize aittir. Koçluk süreçlerinde rastladığım konulardan biri kendini toplumda ifade edememe, kendi değerlerinin ne olduğunu bilememe, sınır koyamama, hayır diyememe, anlamlı bir yaşama sahip olamamadır.
Oysa ki kişiler ne kadar varlığının ve bütünlüğünün farkında olarak yaşar, ne kadar kendi duygu durumlarını kontrol edebilir ne kadar öz disiplin sağlayabilir ise o kadar güçlü olacak ve çevresine güç ve destek verebilecektir. Birey kendi sorumluluklarını alabilen ve sonuçları ile yüzleşebilen, kendi eylemlerinin sonuç ve mükafatlarının tadını çıkara bilen kişidir
Birey yaşam gücünü en yakınındaki kişilerden tutun da belirli topluluklar, gruplar, kulüpler, dernekler, takımlar ve diğer toplumsal oluşumlar yerine  önce ne kadar kendinden alırsa, o kadar sağlam kalıcı ve güçlü bir varlık gösterebilecektir. Bireyler kendi ayakları üzerinde maddi ve manevi ne kadar durabilen ve başkası tarafından biçilen değil kendi değerleriyle yaşayabilen kişiler olursa, toplumsal değerler de o derece köklü ve sağlıklı şekillenecektir. Toplum da güçlü varlık gösterebilen, sürekliliği olan ve  sağlıklı düşünüp davranabilen bir toplum olacaktır.
Aşağıda sıralanan konuların koçluk seanslarındaki açılımında bir dünya hikaye ortaya çıksa da kısaca birey olmak için neleri yapıyor ve hissediyor olmamız gerektiğini şöyle kısaca bir listeleyelim. Lütfen siz de kendinizi bu açıdan samimi bir niyetle 1-10 arası değerlendirin:
  1. Düşündüklerini ve hissettiklerini açıkça, kolaylıkla ve nezaketle ifade edebilmek
  2. Kendi öz değerlerinin farkında olmak ve başkalarının değerleri yerine kendi değerleri ile yaşayabilmek
  3. Günlük hayatında ve uzun vadeli planlarında kendine koyduğu kurallara ve ilkelere uyabilmek
  4. Başkaları tarafından uyarılmadan kendini uyarabilmek
  5. Kendini eleştirebilmek
  6. Kendine gülebilmek
  7. Aksi giden işler veya hatalardan dolayı başkalarını suçlamadan önce kendi adına neyi daha iyi yapabileceğini düşünmek
  8. Sözlerinin ve davranışlarının sonucunun sorumluluğunu tek başına alabilmek
  9. Kendi başınayken huzurlu ve mutlu kalabilmek
  10.  Kendi kendine konuşabilmek !
  11.  Gerektiğinde sınır koyabilmek ve hayır diyebilmek
  12.  Gerektiği veya mecbur olduğu için değil istediği için söylemek, yapmak. Diğer bir deyişle irade gösterebilmek
  13.  Kendi iradesiyle başkalarına söz vermek ve verdiği sözleri tutmak
Bahar KARACA
Profesyonel Koç & Eğitmen
Tel: 224 243 43 14
Whatsapp: 533 213 42 27

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Leave a comment

Ara

Kategoriler