Browsing articles tagged with " iletişim çatışmaları"

EVLİLİK NEDİR? NE DEĞİLDİR?- Özlem Aktaş

Evlilik nedir? Ne değildir?
Dünyada yapılan araştırmalarda evliliklerin yarısı boşanma ile bitiyor ama insanlar buna rağmen hala evlenmeyi tercih ediyorlar. Çünkü insanlar yalnız başlarına oldukları mutluluk anını biriyle evlendiklerinde daha da fazla arttıracaklarına inanıyorlar. Evlilik için de biz olmayı başardığımız, sınırlarının belli olduğu, birlikte yaşama konusunda anlaşmaya vardığımız bir anlaşmadır. Evlilik kendi içinde toplumsal kuralları barındıran, aynı zamanda da her iki tarafında ortaya bazı fedakarlıklar koyması ve bedelli ödemesi gereken bir kurumdur. İnsanoğlu , yasadığı ilişki sorunlarına, boşanmalara, aldatmalara, acılara rağmen neden hala evlenmeyi seçiyor? Mutlu olma umudu, sevme sevilme, iyi gün de kötü gün de yanında varlığından mutlu olduğun bir insanın düşüncesine evet diyoruz. Mutlu bir evlilik nedir sorusuna verilecek en temel cevaplar; Öncelikle güven ve sadakat duygusunun sağlanması ve korunması, sevgi ve merhamettin varlığı , evlilik ve hayat içinde pozitife odaklanacak bakış açısı, sağlıklı kurulan iletişim şekli, beğenilme, onaylanma, hayranlık, arzu, sevgi ve şehvetin beraber varlığıdır. Bu unsurlardaki eksiklikler, her iki tarafın sorumluluğunda olan bu duyguların yaratılmaması,  mutlu evlilikten uzaklaşmamıza sebep olurken , bu duyguları açığa çıkaracak eylemler mutlu bir beraberliği oluşturup sağlamlaştırır. Önemli olan bunu ne kadar yapmayı istediğimiz bu yolun engebeli iniş çıkışlı ve asla kendiliğinden olmadığını bilmek ve mutlaka bir gayretle sevgi ve evliliğin yaratılabileceğini bilmektir.

Özlem Aktaş

Aile Danışmanı, Psşkoterapist, Bireysel Danışman ve Koç, Eğitmen

02242434314

İstanbul ofis ;05335179512

İstanbul ve Bursa Ofislerimizde hizmet vermekteyiz.

Eğitime kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Çocuğumu bir birey olarak kabul ediyor muyum?

Nis 4, 2018   //   by admin   //   Makaleler  //  No Comments

Çocuğumu bir birey olarak kabul ediyor muyum?

Birey nedir, kimdir ve çocuğumu birey olarak kabul edebilseydim ne farklı olurdu? Kendi istek ve arzularını çocuklarına kabul ettirmeye çalışan anne babalarla sıklıkla karşılaşıyoruz. Çoğunlukla çocuk ve ebeveyn arasında ki çatışmaların nedeni de bu. Çocuğun ayrı bir kişiliği olduğunu kabul edememek.

Ebeveynler çocuğu birey olarak kabul edemediklerini, kendi istek ve beklentilerini sıklıkla çocuklarına aktardıkları davranış kalıplarında gösterirler. Çocuklar için ilk ve en etkili model anne babalardır. Çocuğa olumlu davranış ya da olumsuz davranış kalıplarını farkında olmadan aile ortamında öğretiriz. Anne baba kendi arasındaki çatışmaları farkında olmadan çocuğu yansıtır, ya da çatışma ortamına çocuk maruz bırakılır. İlerleyen zamanlarda çocuklarda duygusal sorunlar baş göstermeye başladığında sıklıkla kolaylıkla çocuğun mizacını yaradılışını suçlamak daha kolay bir yol gibi çıkıyor ebeveynlerin karşılarına. Ebeveynlerden biri bu durumun dışında kalmaya çalışıp, çocuğun olumlu davranışlarını ve kişiliğinin kendine has özelliklerini görüp onaylarken, diğer ebeveynin tutumları zıddı yönde ise çocuk çoğunlukla içsel çatışma yaşamaya başlayacaktır. Ne beklediğimizi, ne istediğimizi çocuğun kişiliğini ve arzularını dikkate alarak ifade edebilirsek, demokratik, açık iletişimin olduğu bir aile ortamı yaratabiliriz.

Her birey, dünyaya gelirken kendine has kişilik özelikleri, yetenekler ile dünyaya gelir. Bizler kendi ailelerimizden getirdiğimiz davranış, değer ve inanç kalıplarını sürdürmeye devam ederiz. Oysa ki dünya değişir. Çocuklara yaklaşma tarzımız, tutumumuz da değişime uğramak zorundadır. Anne babalar çocukların dünyasında ki ilk öğretmenler olarak, çocuğunu öncelikle koşulsuz kabul ve sevgi ile kabul edip , nasıl daha etkin ebeveyn olacaklarını sorgulamaları gerekir. Çünkü anne baba olmak dünyada ki en büyük sorumluluktur. Çocuğu birey olarak kabul edebilmek, önce kendini kabul edebilmek, kendini tanımaktan geçer. Birey, kendine has özellikleri olan insandır. Çocuk da ne kadar küçük olursa olsun, kendi içsel özellikleri, algıları, düşünceleri, inançları, değerleri olan bir varlıktır. Kendinin farkında olan, inanç ve değerlerinin farkında olan anne babalar çocuklarının düşünce ve algılarının daha fazla farkına varabilmekte, kendini kabul edebilen ebeveynler çocuklarını oldukları gibi kabul edebilmeyi daha kolay başarabilmektedirler.

Kendini kabul, farkındalıkla gelen bir süreçtir. Daha farkındalıklı aileler, ileri gelişkin ve kendinin farkında olan yeni nesillerin gelişmesi için son derece önemli bir konudur. Bu sebepledir ki aile eğitimleri, koçluk, danışmanlık gibi yaklaşımlar ailenin sorunlarını bir bütün olarak ele almasını sağlarken sıkıntıların bütünsel bir yaklaşımla çözülmesine yardımcı olur. Aile koçluğu, danışmanlığı, aile içindeki iletişim çatışmalarının çözülmesine katkı sağlarken, beceriler uzun vadede daha anlamlı değerlerin yaratılmasına da katkı sağlamış olmaktadır. Aile, toplumun yapı taşıdır, bu sebepledir ki sağlıklı büyüyen gelişen bir çocuk yetiştirmek isteyen aileler öncelikle değişim için sorumluluk alıp, harekete geçmeyi istemelidir. İstemek başarmanın yarısıdır. El birliğiyle güçlü, sevgi temelli aile birlikleri yaratmak dileğiyle…

Sevgiler..

Özlem Aktaş, Psikolojik Danışman, Profesyonel Koç, Eğitmen

02242434314

Online eğitimler için www.plenahuman.com adresimizi ziyaret edebilirsiniz. Online eğitim programlarına kayıt olduktan sonra istediğiniz yerden istediğiniz zaman eğitimlerimize katılabilirsiniz.

Bireysel online seanslar için ise, 02242434314 nolu telefondan bize ulaşabilirsiniz.

Etkiyle Tepki Arasında Her Zaman Seçme Özgürlüğü Vardır ! İnci Aktaş

Ara 24, 2014   //   by inciaktas   //   Kişisel Gelişim  //  No Comments

Neden iletişim kuramıyoruz ya da neden iletişim çatışmaları yaşıyoruz? Örneğin erkek bir maymun, uçurumdan düşmekte olan dişi bir maymunu kurtarmak için kucaklarsa, karşıdan hızla yaklaşan dişi maymunun erkek arkadaşı, kurtarıcı erkek maymunu yumruklamak ister mi? Bu ihtimal, inişe geçmiş büyük bir yolcu uçağında eli komşusu tarafından aniden tutulan genç ve güzel bir kızın olayı yanlış anlama ihtimalinden çok daha azdır.. Hayvanlar aleminde yanlış anlaşılma yoktur.

Neden iletişim çatışmaları yaşıyoruz sorusuna cevap verebilmek için kişilerarası iletişimin unsurlarından özellikle ‘biliş’i gözden geçirmekte fayda görüyorum.

Bilişsel davranışçı yaklaşım kapsamında Ellis tarafından ortaya konulan ABC modeline göre, A bizi etkileyen belirli bir olay, B bu olaya ilişkin düşüncelerimiz, C ise bu düşüncelerin etkisiyle ortaya çıkan duygularımız ve davranışlarımızdır. Günlük hayatımızda C sonucuna daima A olayının sebep olduğunu sanırız. Ancak o olay karşısındaki düşüncelerimizi göz ardı ederiz.

Oysa hiçbir olay tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Bu olaya anlam yükleyen, dolayısıyla yüklediğimiz anlamın sonuçlarını yaşayan bizleriz.

Ne yaşarsak yaşayalım, etkiyle tepki arasında her zaman psikolojik bir mesafe vardır. Bu mesafe kiminde bir saniye, kiminde bir dakika olsa da düşüncelerimizi ve tepkimizi seçebiliriz.

Şimdi, son zamanlarda yaşadığınız bir iletişim çatışmasını düşünün, farklı davransaydınız olayın sonuçları nasıl değişirdi? Biraz daha ileri gidersek, karşı tarafın davranışı hakkında farklı düşünseydiniz, davranışınız değişir miydi? Kesinlikle değişirdi…

NLP’nin en önemli ön varsayımlarından birisi, herkesin davranışının altında kendince olumlu bir niyet vardır, varsayımıdır. Bir dahaki sefere, herhangi bir kişinin herhangi bir davranışına tepki vermeden önce düşünün…Ancak bu sefer negatif değil pozitif düşünün, karşınızdakinin davranışının altında kendince oluşturduğu olumlu niyeti arayın ve tepkinizin ne kadar farklı olacağını görün.

Sevgiyle,

İnci AKTAŞ

Profesyonel Yaşa Koçu & Nlp Eğitmeni & Hipnoterapist

(224)2434314

Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Sihirli İletişim – Çatışmalarının Çözümü Semineri

Tem 18, 2013   //   by admin   //   Sihirli İletişim - Çatışmaların Çözümü Semineri  //  No Comments

Birisi size hoşunuza gitmeyen bir şey söylerse nasıl tepki verirsiniz?

Size sorulmasından nefret ettiğiniz sorular var mı?
Hiç kimsenin kazançlı çıkamayacağı bir tartışmaya dahil olursanız ne yaparsınız?
Biri ricanızı reddederse ne yaparsınız?
Şikayetleri nasıl sona erdirebilirsiniz?
Tartışmalardan nasıl zarif bir şekilde uzaklaşırsınız?
Problem yaratan sözcükleri nasıl hayatınızdan çıkarabilirsiniz?
Kendisini görür görmez kafanızı öbür tarafa çevirdiğiniz, adını bile duymaya tahammül edemeyeceğiniz kadar sevimsiz birini tanıyor musunuz? Onunla nasıl anlaşabilirsiniz?
Nasıl “hayır” diyebilirsiniz?
Ne söyleyeceğinizi bilmediğinizde ne söyleyebilirsiniz?
Kişileri herhangi bir şeye nasıl ikna edebilirsiniz?
İletişim, birisine bir bilgiyi iletip anladığını tahmin etmekten daha ileri bir şeydir.
Bütün bu soruların cevabını ve çok daha fazlasını bu seminerde bulabileceksiniz.
NOT : Sınırlı sayıda kontenjan bulunması nedeniyle ön kayıt zorunludur.
Hafta sonu ve hafta içi tercihleriniz için lütfen bize ulaşın:
Tel : 0 (224) 243 43 14
Online Eğitimlere kayıt için; www.plenahuman.com internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Tüm online eğitimlerimize sitemizden ulaşabilirsiniz.

Ara

Kategoriler